Alkoholin myyntiaikoja mietitään – nykyrajan puolustaja älähti

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry haluaa, että alkoholin vähittäismyynnin nykyisestä myyntiaikarajasta pidetään kiinni, vaikka kauppojen aukioloajat vapautettiin vuodenvaihteessa.

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan alkoholilain kokonaisuudistusta, ja siinä yhteydessä mietitään myös alkoholin myyntiaikoja. Nykyisen lain mukaan alkoholijuomia saa myydä kaupoissa, kioskeissa ja huoltoasemilla aamuyhdeksästä iltayhdeksään.

EHYT katsoo, että  jos alkoholin myyntiaikarajoja pidennetään, kokonaiskulutus ja haitat kasvavat ja kaupan henkilökunnalle aiheutuu turvallisuusongelmia.

– Nyt julkisuudessa ollut esitys vähittäistavarakaupassa myytävien alkoholituotteiden myyntiajan pidentämisestä ei ole kestävällä pohjalla olevaa alkoholipolitiikkaa. Alkoholiin liittyvää päätöksentekoa on tehtävä ennen kaikkea kansanterveysperustaisesti, sanoo EHYT ry:n toiminnanjohtaja Kristiina Hannula tiedotteessa.

EHYT haluaa, että lisäksi otetaan huomioon työn ja työllisyyden näkökulmat.

– Suomen tämänhetkisessä taloudellisessa tilanteessa tulee tehdä päätöksiä, jotka lisäävät työn tuottavuutta ja työurien pituutta.

EHYT ry:n mukaan alkoholihaitat aiheuttavat Suomelle viiden–kuuden miljardin euron välilliset ja välittömät kustannukset. Nämä näkyvät muun muassa julkisten palveluiden menoerinä, työurien lyhentymisenä ja tuotannonmenetyksinä. Valtaosa haitoista aiheutuu tavallisille kuluttajille ja muille kuin käyttäjille itselleen, kuten läheisille, työnantajille ja työyhteisöille.

Alkoholin vähittäismyynnin vapauttamista aikarajasta on kannattanut muun muassa Päivittäistavarakauppa ry. Myös eduskuntaryhmien puheenjohtajien keskuudessa on kannatusta aikarajan vapauttamista tai vähintään lieventämistä kohtaan, kertoi Keskisuomalainen 23. tammikuuta.

Hallituksen on tarkoitus antaa eduskunnalle esitys uudesta alkoholilaista kevään kuluessa. Säännökset voisivat tulla voimaan ensi vuoden alussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies valvoi jäsenten huumeidenkäyttöä virtsatestein: "Pyrki varmistamaan jäsenten kuuliaisuuden ja paremman rikollisen toimintakyvyn"

Kysely: Käytätkö suojamaskia? Vaikuttaisivatko THL:n suositukset?

Helsinki-Vantaalla voi testata tarvittaessa satoja vuorokaudessa koronan varalta –  ensimmäinen päivä oli rauhallinen

Linnanmäellä heinäkuun lopussa vieraillut seurue altisti huvipuistossa muita koronavirukselle

Mies vangittiin epäiltynä alaikäisiin poikiin kohdistuvista seksuaalirikoksista – tuomittu aiemmin vastaavista rikoksista

Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa

Ari Helmisen uutisanalyysi: Metsien mies Petri Honkonen teki palveluksen itselleen ja puolueelleen – lähti puheenjohtajakisaan

Euroopan koronatilanteen perusteella on todennäköisesti luvassa uusia rajoituksia maahantuloon Suomeen – vain kahdeksan Schengen-maata jää alle tartuntatapausten rajan

"Olen kyllästynyt siihen, että keskusta ei mene eteenpäin" – varapuheenjohtaja Petri Honkonen aloitti puoluejohtajakampanjan

Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa, ei uusia kuolemantapauksia – Vaasan ravintoloissa ehkä altistuksia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.