Talven kovimmat pakkaset saapuvat

Ilmatieteen laitos on antanut alkuviikkoa koskevan pakkasvaroituksen muun muassa Pohjois-Savoon. Ilmatieteen laitoksen mukaan purevan pakkasen todennäköisyys maanantai-illan ja keskiviikkoaamun välillä on 30 prosenttia Pohjois-Savossa. Pakkanen voi aiheuttaa terveysongelmia riskiryhmille.

Jo tiistaina Savossa voidaan mitata -24 asteen lukemia. Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä pakkasen ennustetaan kiristyvän Pohjois-Savossa paikoin jopa -28 asteeseen. Tuuli lisää pakkasen purevuutta entisestään, joten lukemat voivat tuntua iholla yli -30 asteen pakkasilta.

Pakkasvaroitus on voimassa muuallakin maan keskiosissa sekä eteläisessä Suomessa. Päivystävä meteorologi Helena Laakso arvioi, että etelässä saatetaan mitata talven kylmimpiä lukemia viikon alkupuolen aikana. Lämpötila voi laskea etelässä -20:n ja -30 asteen välille.

Kylmää säätä on luvassa lähipäivä muuallekin Eurooppaan.

– Idästä pääsee virtaamaan hyvin kylmää ilmaa, ja se jatkaa Skandinaviaan ja Keski-Eurooppaan asti.

Esimerkiksi Ranskassa on annettu varoitus erittäin kylmästä säästä. Sääpalvelu Météo-France on ennustanut, että itä- ja pohjoisosissa Ranskaa lämpötila voisi laskea –5:n ja –10 asteen välille, mutta pureva pakkanen voi tuntua iholla enimmillään jopa noin -20 asteelta.

Myös esimerkiksi Britannian pääkaupunkiin Lontooseen on annettu varoitus lumisateista viikon alkupuolelle.