Allegro-lehti mainosti junamatkoja Krimille – vedetään jakelusta

VR ja Venäjän rautatieyhtiö RZD vetävät Allegro Magazine -asiakaslehden pois jakelusta lehdessä mainostettujen Krimin-matkojen vuoksi. Asiasta kertoo VR Groupin yhteiskuntasuhde- ja ympäristöjohtaja Otto Lehtipuu.

Allegro Magazine on VR:n ja RZD:n yhteisesti kustantama asiakaslehti, jota jaetaan Suomen ja Pietarin välillä liikennöivissä Allegro-junissa. Matkoja Krimin niemimaalle mainostetaan Venäjän rautateiden RZD:n osuudessa.

Lehtipuu kertoo STT:lle, että uusin lehti ilmestyi huhtikuun alussa, ja sitä oli juuri alettu jakaa junissa. Kuten lehden muukin sisältö, mainos Krimin matkoista on lehdessä venäjäksi, suomeksi ja englanniksi.

Lehtipuun mukaan sivun sisältö on tullut suoraan RZD:ltä.

Venäjä liitti Krimin itseensä vuonna 2014. Kansainvälinen yhteisö ei tunnusta Krimiä osaksi Venäjää. EU ja Yhdysvallat ovat asettaneet Venäjälle talouspakotteita Krimin tilanteen vuoksi.

 

Alkoholimainonta ja homot eivät sivuille kelpaa

 

Lehtipuu kertoo STT:lle, että Allegro-lehteä ei ole aiemmin tarvinnut sisältönsä vuoksi vetää jakelusta, mutta ainakin parissa tapauksessa lehdestä on sensuroitu jommankumman maan lainsäädäntöä rikkovaa mainontaa.

– Venäläisen osapuolen oli alkuun vaikea ymmärtää, miksei konjakkia voi mainostaa lehdessä. Mutta se ei sovi Suomen alkoholilainsäädäntöön, Lehtipuu selvittää.

Toisella kertaa Venäjän lainsäädäntö esti suomalaisen mainoksen, jossa esiintyi homoja.

– Jouduimme kieltäytymään mainoksesta. Lehti ilmestyy kahdessa maassa, niin sen pitää olla sopusoinnussa molempien maiden lainsäädännön kanssa.

 

Uutista täydennetty 6.4. kello 13:41.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.