Alma Median toimitusjohtaja Telanne kiistää Lännen Mediassa, että yksityiselämästä olisi kysytty rekrytointihaastatteluissa

Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne kiistää, että Aamulehden päätoimittajan rekrytointihaastatteluissa olisi kysytty yksityiselämän asioista. Telanne kommentoi Aamulehden päätoimittajahakua Lännen Medialle.

–Yksityiselämän asioista ei ole kysytty missään rekrytointihaastatteluissa, ei myöskään tämän haun yhteydessä. Päätoimittajaehdokkailta kysyttiin vain sitä, ovatko he valmiita muuttamaan lehden levikkialueelle. Siinä yhteydessä ehdokas on voinut itse kertoa, miten muu perhe aikoo toimia, Telanne sanoo muun muassa Aamulehdessä julkaistussa jutussa.

Aamulehden päätoimittajahaku nousi esille, kun nykyisin valtioneuvoston viestintäjohtajana toimiva Päivi Anttikoski kertoi Suomen Kuvalehdessä toissa viikolla, että hänen valintansa päätoimittajaksi kariutui viime vuonna siihen, etteivät hänen miehensä ja kouluikäinen lapsensa olisi muuttaneet Tampereelle.

Jupakassa on kyse siitä, että päätoimittajavalinnoissa on yleistä edellyttää päätoimittajan asuvan paikkakunnalla, mutta rekrytointipäätökseen ei saisi vaikuttaa se, missä perhe asuu.

Telanne on aiemmin kommentoinut asiaa vain lyhyesti Alma Median tiedotteessa eikä esimerkiksi ole vastannut STT:n haastattelupyyntöihin. Nyt hän on avannut ensi kerran laajemmin näkemyksiään rekrytoinnista.

– Meillä perhesyyt eivät ole rekrytoinneissa koskaan mikään valintaperuste. Ne eivät todellakaan ole vaikuttaneet miltään osin tähän tai mihinkään muuhunkaan rekrytointiprosessiin, Telanne sanoo Lännen Medialle.

Korkein oikeus tuomitsi Telanteen vuonna 2015 sakkoihin perhesuhteiden ja seksuaalisen suuntautumisen perusteella tapahtuneesta syrjinnästä. Tuomio liittyy siihen, että Lapin Kansan päätoimittajaksi valitun Johanna Korhosen työsuhde purettiin, kun tieto tämän naispuolisosta ja puolison poliittisesta toiminnasta tuli ilmi.

"Anttikoski ei edes finalistien joukossa"

Anttikosken mukaan Telanne olisi sanonut tapaamisessa, että Anttikosken kymmenvuotias lapsi ei pärjää ilman äitiä. Telanne ei halua kiistää eikä myöntää Anttikosken kertomusta.

– En voi avata julkisuudessa yksittäisiä haastatteluja enkä niiden sisältöjä. Ne kuuluvat yksityisyyden suojan piiriin. Nämä asiat käydään läpi poliisin esitutkinnassa.

Poliisi tutkii parhaillaan tapausta epäiltynä työsyrjintänä.

STT:n tietojen mukaan Anttikoski ei ollut ainoa päätoimittajaehdokas, jolta kysyttiin rekrytoinnissa perheasioista. Perheen muuttohalukkuus oli tietojen mukaan olennainen osa keskusteluja, joita rekrytointiyritys kävi päätoimittajaehdokkaiden kanssa.

Telanteen mukaan kyse on kuitenkin siitä, että haastateltavat ovat puhuneet perheasioista oma-aloitteisesti.

Alma Regionsin tuolloinen liiketoimintajohtaja Kari Juutilainen sanoi Anttikosken mukaan rekrytoinnin aikaan, että Anttikoski oli ykkösehdokas päätoimittajan tehtävään, mutta sitten prosessi kariutui Anttikosken mukaan perhesyihin.

Telanne sanoo Lännen Medialle, ettei Anttikoski ollut edes finalistien joukossa.

–Minä en tietenkään tiedä mitään Juutilaisen ja Anttikosken keskinäisestä keskustelusta, mutta minkäänlaisia valintoja finalisteista tai kärkiehdokkaista ei vielä siinä vaiheessa tehty.

Telanne pyytää anteeksi viestintää

Keskustelua tapauksessa on herättänyt myös se, että Aamulehden edellisen päätoimittajan Jouko Jokisen perhe asui Helsingissä. Alma Median viestintä- ja brändijohtaja Elina Kukkonen sanoi aiemmin STT:lle, että Jokisen osalta "opittiin paljon" eikä järjestely ollut alueella olevien ihmisten mielestä kaikilta osin hyvä.

Telanteen näkemys Jokisen perheen asumisesta on ongelmattomampi.

– Se oli meille ihan ok järjestely.

Telanne kertoo lisäksi haastattelussa, että Anttikosken julkisuudessa levinneet käsitykset hakuprosessin etenemisestä ja hänen omasta asemastaan siinä kertovat, että Alman viestintä hakijoiden suuntaan on epäonnistunut.

– Tätä meidän pitää pyytää vilpittömästi anteeksi. Tämä on meille peiliin katsomisen paikka. Opimme tästä, että kommunikaation on jatkossa oltava parempaa, täsmällisempää ja avoimempaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

STT:n tiedot: Perheen muuttohalukkuus ja asumisjärjestelyt esillä ainakin kolmen Aamulehden päätoimittajaehdokkaan kanssa

"Nyt me kaikki tiedämme, että Alma Mediassa saatetaan tehdä työsyrjintää"