Masennuksestaan avoimesti puhuva Tommi Marjanen: Aloin kyynelehtiä ja jengi tuli halaamaan

Jouluaattona kello 12.03 Tommi Marjanen, 26, päätti että on aika kertoa kaikille. Hän julkaisi pitkän päivityksen Facebook-sivuillaan, jossa kertoi masennuksestaan ja siihen johtaneista syistä. Marjanen kirjoitti myös, että hänestä suomalaisessa yhteiskunnassa on pielessä se, että siitä puuttuu avoimuutta ja rehellisyyttä. Marjanen halusi omalla tunnustuksellaan näyttää esimerkkiä.

Päivitys ei syntynyt tyhjästä. Muutamia viikkoja aikaisemmin hän oli kertonut eräissä pikkujouluissa masennuksestaan.

– Mietin siellä pitkään, että viitsinkö latistaa tunnelmaa, Marjanen kertoo.

– Kun aloin puhua, aloin kyynelehtiä ja jengi tuli halaamaan, se oli siistiä. Siinäkin yhteisössä oli samanlaisia kokemuksia kuin mulla, ja hekin pystyivät avautumaan ja sanomaan, että tuo oli rohkea veto. Suhde heihin syveni heti. Siitä jäi hyvä fiilis.

Marjanen keksi, että hän voi aivan hyvin kertoa masennuksestaan myös tuntemattomille. Hän saattoi istua bussissa satunnaisen ihmisen viereen ja sanoa, että moro, aion kertoa nyt jotain todella epäsuomalaista.

– Kaikki eivät halua puhua, mutta tämä on minun tapani.

Ensimmäinen tuntematon, joka kuuli Marjasen masennuksesta, oli viisikymppinen Uber-kuski.

– Hänellä itsellään ei ollut masennusta, mutta hänellä oli poika, jolla oli. Meillä oli sikahyvä 25 minuutin keskustelu. Innostuin siitä.

Marjasen mukaan tuntemattomien kanssa on syntynyt monia muitakin hienoja keskusteluja. Lähes kaikilla on ystäviä tai sukulaisia, joilla on kokemusta masennuksesta. Se onkin ollut yksi heureka Marjaselle: ”mä en ole yksin, miksi tästä ei puhuta!”

– Sillä on positiivinen oletusarvo, jos kerron jollekin. Mulle tulee hyvä fiilis, ja muut voivat saada siitä jotain, Marjanen perustelee avoimuuttaan.

– Läheisille on siitä vaikea jutella, koska ei halua, että he alkavat stressata ja miettiä, ovatko he tehneet jotain väärin. Siksi ulkopuolisille kertominen on siistimpää.

Läheiset ovat luonnollisesti kantaneet huolta siitä, että Marjanen jakaa liikaa yksityisasioitaan. Moni on kehottanut olemaan varovainen. Marjanen itse on vakuuttunut siitä, että enemmän harmittamaan jäävät asiat, jotka jäävät tekemättä kuin ne asiat, joita tekee.

– Pointti on, että ei tarvitse miettiä, että tämä on mun oma ongelma enkä halua vaivata sillä muita. Musta se on väärä lähestymistapa mihinkään ongelmaan. Kun kerrot ihmisille, saatat kuulla keneltä tahansa, vaikka bussikuskilta, että oletko miettinyt, että tekisit tämän asian näin.

Facebook-päivitys on saanut joukoittain ihmisiä ottamaan yhteyttä Marjaseen. Rehellisyys on poikinut rehellisyyttä, ja moni on halunnut kertoa oman tarinansa.

Marjanen perusti kerrokaikille-sähköpostitilin, sillä hän toivoo ihmisten ottavan sitä kautta häneen yhteyttä, Facebook-viestit ja soittelu kun saavat oman elämän täysin sekaisin. Sähköposteja on Marjasen mukaan tullut satakunta ja palaute on ollut positiivista.

Marjasen suunnitelmissa on perustaa myös mielenterveysasioihin erikoistunut yritys, jonka liikeideaa hän ei kuitenkaan vielä halua avata.

– Aion parantaa suomalaisten mielen hyvinvointia yksilötasolla ja organisaatiotasolla työhyvinvointia, hän kertoo.

Kuopiolaislähtöinen Marjanen asuu nykyään Helsingissä, missä hän opiskelee ja käy osa-aikatöissä.

Elokuussa Marjanen huomasi, ettei saanut töitten jälkeen tehtyä oikein mitään, ja olo alkoi olla muutenkin ahdistunut. Hän alkoi miettiä uravalintojaan, pelätä motivaation puutetta ja kyseenalaistaa itsenäistymistään.

Todettu masennus johti reilun kuukauden sairauslomaan. Marjanen kertoo peruneensa jatkuvasti tapaamisia kavereiden kanssa, koska ei jaksanut nähdä ketään.

Marjanen haki apua masennukseensa sekä terapiasta että lääkkeistä. Joulukuussa olo alkoi helpottaa sen verran, että hän sai kerrottua tilanteestaan mainituissa pikkujouluissa. Siitä lähtien olotila on koko ajan parantunut. Elämään on löytynyt rutiineita ja urheilu on alkanut taas maistua.

– Rankkoja vaiheita tulee varmasti vielä, se on fakta. Mutta nyt minulla on työkaluja, rehellisyys ja avoimuus, joilla käsittelen niitä. Ei mulla ole enää hätää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Masennukseen liittyy tarpeetonta häpeää

Uusimmat

Kotimaa

EU:n oikeudellinen arvio vähensi eduskunnan perustuslakivaliokunnan huolia historiallisesta elpymispaketista

Päivi Räsänen väittää: Valtakunnansyyttäjä määräsi puheistani esitutkinnan tarkastamatta tv-ohjelmaa, jota rikosepäily koskee

Eduskunnan perustuslakivaliokunta jatkaa Haaviston esitutkintamateriaalin käsittelyä syksyllä

Suomessa kuusi uutta koronavirustartuntaa, Savossa ei uusia tartuntoja

Mikä savolainen nähtävyys tai elämys pitäisi jokaisen kesäkulkijan kokea – Kerro meille vinkkisi, voit voittaa elokuvalippuja

Mikkeliläinen koulukoti on rajoittanut lasten liikkumista lainvastaisesti – apulaisoikeusasiamies vaatii korjaamaan käytäntöjä

Mökillä ja kesäretkillä on hyvä pitää asianmukaisia ensiaputarvikkeita mukana – Tässä ohjeet yleisimpiin kesähaavereihin

Tietosuojaongelma kaupparekisterin tietopalvelussa, 144 henkilön tiedot näkyneet virheellisesti

Osa ilman opiskelupaikkaa jääneistä nuorista kiinnostuneita jatko-ohjauspalvelusta – korkeakoulupaikan saa vain kolmasosa

Kymmenet tuhannet kiinteistöt eivät vieläkään täytä "paskalain" vaatimuksia – Kuopiossa vanhoja järjestelmiä on luultavasti tuhansia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.