Alustavia hallitustunnusteluja käydään jo talouspolitiikasta – "On hyvä tietää, mitä mahdolliset kumppanit ajattelevat"

Alustavia hallitustunnusteluita on jo aloitettu suurimpien eduskuntapuolueiden puoluesihteereiden kesken. Keskusteluissa on ruodittu puolueiden talouspoliittisia näkemyksiä ja tiettävästi myös EU-linjauksia. Asiasta kertoi SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne, joka valittaneen perjantaina virallisesti hallitustunnustelijaksi. Keskusteluja ovat käyneet SDP:n johdolla perussuomalaiset, kokoomus ja keskusta.

– Puolueiden välillä käydään yleensäkin keskusteluja asioista. Tässä tilanteessa, kun lähdetään hakemaan yhteistä hallituskoalitiota, on hyvä tietää, mitä mahdolliset kumppanit ajattelevat, Rinne sanoi puhemiesten tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Hänen mukaansa alustavat keskustelut eivät vaikuta varsinaisiin hallitustunnustelijan kysymyksiin, jotka ovat jo valmiina. Kysymykset luovutetaan muille puolueille perjantaina. SDP odottaa vastauksia vappuaattona. Rinne on toivonut, että hallitusneuvotteluihin osallistuvat puolueet olisivat tiedossa vapun jälkeen ja varsinaiset neuvottelut voisivat alkaa 6. toukokuuta.

Kansanedustajia online ja offline

Rinne valittiin keskiviikkona eduskunnan puhemieheksi ainakin hallitusneuvottelujen ajaksi. Hän muistutti kansanedustajia siitä, että heistä jokaisen oma toiminta vaikuttaa pitkälti siihen, millainen kuva ihmisille politiikasta ja päätöksenteosta syntyy.

– Asioista ei tässä salissa tarvitse olla samaa mieltä, mutta käytöksen on oltava kohteliasta ja kansanedustajan työn vakavuuden ja arvokkuuden mukaista, Rinne sanoi täysistunnossa pitämässään puheessa.

Hän huomautti, että istuntosalin ovella ei ole naulakkoa, johon kansanedustajan työhaalarin voi ripustaa.

– Me olemme Suomen kansan valitsemia edustajia kaikkialla – 24 tuntia päivässä, seitsemän päivää viikossa. Tässä salissa ja salin ulkopuolella. Online ja offline.

Rinne muistutti myös, että uusi eduskunta on vastuullisessa tilanteessa heti vaalikauden alussa, kun Suomesta tulee Euroopan unionin puheenjohtajamaa.

Istumajärjestys ratkaistaan ensi viikolla

Eduskunnan puhemiehet valittiin tässä vaiheessa eduskuntapuolueiden voimasuhteiden mukaan kolmella suljetulla lippuäänestyksellä. Rinne äänestettiin puhemieheksi suurimman puolueen puheenjohtajana.

Ensimmäiseksi varapuhemieheksi valittiin toiseksi suurimman eduskuntapuolueen perussuomalaisten Juho Eerola ja toiseksi varapuhemieheksi kolmanneksi suurimman puolueen kokoomuksen Paula Risikko.

Rinteestä tullee pääministeri, joten eduskunta valitsee uuden puhemiehen hallituksen muodostumisen jälkeen. Siinä tapauksessa puhemiehen nuijan saa perinteisesti toiseksi suurimman hallituspuolueen edustaja.

Rinteen mukaan eduskunnan istumajärjestys ratkaistaan ensi viikolla puhemiesneuvoston kokouksessa. Hän toivoo, että eduskuntaryhmät keskustelevat asiasta sitä ennen.

Esimerkiksi RKP on ilmoittanut haluavansa siirtyä eduskunnan täysistuntosalissa keskemmälle, ehkä kokoomuksen ja keskustan väliin. RKP on istunut puhemiehen paikalta katsottuna äärimmäisenä oikealla laidalla.

Risikon mukaan jo edellisen kauden aikana oli keskustelua RKP:n paikasta. Siitä ei hänen mukaansa päästy silloin vielä yhteisymmärrykseen, koska haluttiin siirtää asia tälle eduskunnalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.