Ambulansseilla ja paloautoille tulee vihreä aalto

Kuopion ja Siilinjärven liikennevalot alkavat toimia ambulanssin ja paloautojen hälytysajon mukaan niin, että hälytyksellä olevat ajoneuvot saavat useimmiten vihreän valon liikennevaloihin muun liikenteen sijasta.

Muutos vaikuttaa muidenkin autoilijoiden liikkumiseen Kuopiossa Petosen ja Päivärannan välillä sekä Siilinjärvellä moottoritien ja paloaseman välillä silloin, kun lähistöllä on paloautoja, ambulansseja ja ensihoitolääkärin auto hälytysajossa.

Lisää turvallisuutta

Asiaa on esitetty Savoon aiemminkin, mutta Pohjois-Savon pelastuslaitos ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri tekivät hankinnan vasta nyt.

Osapuolet ovat allekirjoittaneet sopimuksen ja se esitellään vielä muun muassa aluepelastuslautakunnalle.

Hälytysajoneuvoetuus koskee kolmen risteyksen liikennevaloja Siilinjärven Nilsiäntiellä, mutta Kuopiossa isoa osaa keskustan liikennevaloista sekä useita muita valo-ohjattuja risteyksiä Petosen paloaseman ja Päivärannan Kallansiltojen välillä.

Uudistukseen mukaan tulevien liikennevalojen määrä ja sijainti on valikoitu sen mukaan, mistä hälytysajoneuvojen ajoreitit yleisimmin kulkevat.

– Hälytysajoa suorittavat ajoneuvot tarvitsevat liikennevaloetuuksia hälytysajon turvallisuuden ja sujuvuuden varmistamiseksi, asiaa valmistellut palopäällikkö Petteri Hynönen listaa.

– Etuusjärjestelmällä pienennetään vasteaikoja ja parannetaan pelastuslaitoksen palvelua, kun pelastuslaitos saapuu nopeammin tapahtumapaikalle.

Jopa vain minuuteillakin on väliä esimerkiksi tulipalojen leviämisessä, hukkumisvaaratapauksissa sekä vakavimmissa sairauskohtauksissa.

– Myös hälytysajossa tapahtuvien liikennevahinkojen riski pienenee. Järjestelmä ei kuitenkaan poista kuljettajan vastuuta hälytysajon aikana tapahtuvissa liikennevahingoissa.

Mukaan Oulun järjestelmään

Käytännössä osaan Kuopion ja Siilinjärven alueen paloautoista ja ambulansseista tulee paikannusjärjestelmälaite. Järjestelmä toimii satelliittipaikannuksella, täysautomaattisesti ja langattomalla tiedonsiirrolla.

Sopimus tehdään Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen ja Oulun kaupungin kanssa, jotka ovat kehittäneet Savossakin käyttöön otettavan hälytysajoneuvojen etuusjärjestelmän.

Pohjois-Savossa pelastuslaitoksen, sairaanhoitopiirin ja Finnhemsin lisäksi sopimukseen osallistuvat Siilinjärvi, Kuopio ja Pohjois-Savon ely-keskus.

Ajoneuvoon hankittava laite maksaa noin 1 300 euroa kappale, jonka lisäksi organisaatioille tulee palvelinkuluista ylläpitokuluja kaikkiaan noin 500–2 200 euroa vuodessa riippuen siitä, moneenko autoon laitteisto laitetaan.

Siilinjärven ja Kuopion alueella osa liikennevaloista varustetaan järjestelmällä jo heti tänä vuonna, osa ensi vuonna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.