Ambulanssikolarista epäillään molempia

Poliisi epäilee maanantaina Kuopiossa sattuneen rajun hälytysajoneuvokolarin molempia kuljettajia liikenneturvallisuuden vaarantamisista.

Ambulanssi ajoi päin punaisia liikennevaloja kuljettaessaan potilasta Kuopion yliopistolliseen sairaalaan.

Ambulanssi ajoi hälytysvalot ja -äänet päällä Savilahdenkatua pohjoiseen päin. Kuljettaja näki oikealta Niiralankadulta tulevien autojen seisovan risteyksessä ja luuli näiden huomanneen ambulanssin.

Yllättäen valoissa seisonut henkilöauto ajoikin samantien valojen vaihduttua risteykseen suoraan ambulanssin eteen.

Henkilöauton takana olleen kuorma-auton kuljettaja kertoi poliiseille, että hän oli kuullut hälytysäänet jo kaukaa ja hänkin yllättyi täysin, miksi edessä ollut auto töytäisi  yllättäen heti valojen vaihduttua risteykseen.

Lain mukaan hälytysajossa saa ajaa päin punaista valoa, mutta hälytysajon kuljettajalta vaaditaan erityistä huolellisuutta ja varovaisuutta, että muulla liikenteellä on mahdollisuus havaita hälytysajoneuvo ja väistää sitä turvallisesti.

Käytännössä lain kohdat tarkoittavat sitä, että aina jos hälytysajossa risteyksessä sattuu kolari, hälytysajoneuvon kuljettaja on heti pääepäilty.

Äänet ja valot päällä kohti sairaalaa

Poliisin mukaan nyt Kuopion tapauksessa myös toisen auton kuljettajan osuutta tutkitaan, koska kuljettajan pitäisi risteykseen vihreillä valoillakin ajaessaan varmistaa, että risteys on tyhjä.

Muut silminnäkijät kertoivat, että hälytysajoneuvo oli havaittavissa jo ennen sen tuloa risteysalueelle ja kaikki vahvistivat, että ambulanssissa oli sekä hälytysvalot että -äänet päällä.

Kolari oli raju ja molemmat autot vaurioituivat ensiarvion mukaan lunastuskuntoon.

Ensin ambulanssin osui henkilöautoon ja paiskasi sen edestään. Sen jälkeen ambulanssi osui vielä liikennevalopylvääseen ja suistui siitä vastaantulevien kaistalle.

Molempien autojen kuljettajat loukkaantuivat samoin kuin ambulanssissa ollut potilas ja hänen omaisensa. Potilaan ja hänen läheisensä vammat jäivät asteiltaan kuitenkin kolhuiksi.

Pahimmassa vaarassa oli takatilassa potilasta hoitanut palomies.

Kun ambulanssi tuli kohti sairaalaa, potilaan tila heikkeni niin, että ambulanssi vaihtoi tavallisen ajon hälytysajoksi. Siinä vaiheessa palomies laittoi itselleen turvavyön kiinni.

Se pelasti hänet lentämästä kolaritilanteessa potilaan tai tämän omaisen päälle. Potilas lensi kolarin voimasta osin ambulanssin väliseinään.

Ambulanssi törmäili rajusti risteyksessä

Ambulanssikolareista kymmenille vammoja