Amerikkalaislehti esittelee maailman outoja nähtävyyksiä: 45 kohteen lista Suomesta

Erikoisia ja epätavallisia nähtävyyksiä eri puolilta maailmaa esittelevä yhdysvaltalainen Atlas Obscura -verkkolehti on listannut sivuillaan 45 mielenkiintoista matkakohdetta Suomesta. Nähtävyyksistä kolme löytyy Pohjois-Savosta.

Listalle on päässyt itseoikeutetusti Puijon torni komeine järvi- ja metsämaisemineen. Myös maailman pienimmän ravintolan titteliä hallussaan pitävä iisalmelainen Kuappi on mukana amerikkalaislehden listauksessa. Lehti huomauttaa, että moni ravintola kehuu olevansa maailman pienin, mutta Kuappi on virallisen Guinnessin maailmanennätyksen omistaja.

Noin kahdeksan neliömetrin kokoiseen Kuappiin mahtuu kerrallaan vain kaksi asiakasta. Atlas Obscura kehottaa tekemään pöytävarauksen ennakkoon.

Ehkä erikoisin lehden listalle nostetuista nähtävyyksistä on Kuopion keskustassa sijaitseva Oksapoika-patsas. Listauksessa mainitaan itse asiassa koko kuvanveistäjä Pekka Kauhasen seitsemän teoksen sarja, joka löytyy Kuopion torin ympäristöstä. Lehti kuvaa patsaita "oudolla tavalla viihdyttäviksi".

Patsaista näkyvin on lähes kaksimetrinen Oksapoika. Loput töistä ovat pienempiä ja sijoiteltu yllätyksellisiinkin paikkoihin: katutasolle, valaisinpylväisiin ja penkkien sekä istutusten yhteyteen.

Muut veistokset ovat nimeltään Nalliainen, Kuutar ja Päivätär, Pullopostia, Reikäleipä, Siskon lisko ja Juhani Ahon virsut.

Kauhanen kertoi Savon Sanomille teossarjan paljastamisen yhteydessä syksyllä 2014, että hänellä on tarina jokaiselle teokselleen, mutta se ei tarkoita, että tarina olisi totta. Esimerkiksi ajatus Reikäleipä-työstä syntyi Kauhasen mukaan siitä, että Veljmies-patsaalla on käsissään kaksi kalaa mutta leivät puuttuvat.

– Ei saatu viittä leipää, mutta annettiin edes yksi, Kauhanen myhäilee ja jatkaa, että hänen töissään on monta totuutta:

– Minä kerron yhden totuuden, joka ei välttämättä ole se ainoa, tai edes oikea. Katsojan tulkinta on vapaa.

Savolainen huumori jatkuu leppävirtalaislähtöisen Kauhasen töiden sijoittelussa. Juhani Ahon virsut ovat unohtuneet koulumatkalla penkin alle Lyseon kulmalle Puijonkadun puolelle. Ja Oksapoika joutuu katselemaan Savonkadun ylitse, kuinka lyhtypylväässä Kuutar ja Päivätär liehuttelevat helmojaan.

– Kaupunginpuutarhuri Erkki Oinonenhan sanoi jo kauan sitten, että Oksapoika näki päivänvalon, koska Veljmies ja Siskotyttö olivat pitkään samassa varastossa. Tarina varmasti vielä paranee, kun kuopiolaiset pääsevät repostelemaan, Kauhanen totesi vajaat viisi vuotta sitten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa – synkät talousennusteet uhkaavat tulevaisuuteen venyviä uudistuksia

Kun Esperi Caren hoivakodin toiminta Kristiinankaupungissa oli keskeytetty ja vanhustenhoitokohu alkanut, valvontaviranomaisista kanneltiin – Apulaisoikeusasiamies ei ryhdy toimenpiteisiin: "Kirjoituksenne ei antanut aihetta"

Poliisi etsii yhä Järvenpään ampujaepäiltyä, sivullisille ei uskota olevan vaaraa

Merihätään Viron aluevesillä joutunut huvivene pääsi Suomen puolelle – rahtialus suojasi tuulelta, yksi evakuoitiin pelastuskopterilla

Postin tietoliikenneongelma ratkaistu, palvelut toimivat taas – osa sanomalehdistä jäi sunnuntaina jakamatta

Mies löytyi kuolleena Joensuussa – poliisi otti kiinni kaksi taposta epäiltyä

Sunnuntain mahtava museosää jatkunee ensi viikolla – hurrikaanin jälkimainingit näkyvät runsaina sateina, luvassa jopa lunta

Huippukokki Jenni Tuominen kokkaa Suomi-ruokaa eurodiplomaateille – EU-edustusto kylpee savussa, kun pihalla valmistuu satoja kiloja savukalaa

Poliisi vaitonainen Järvenpään laukauksista

Sadepulaa ei ole näköpiirissä – Etelä-Suomeen on annettu sunnuntaiksi ukkosvaroituskin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.