Amikset suistuivat syvään talouskurimukseen: "Osa on vaarassa kaatua"

Suuri osa ammatillisen koulutuksen järjestäjistä kärsii pahoista rahoitusvaikeuksista. Vielä julkaisemattoman kyselyn mukaan koulutuksen järjestäminen maksaa tänä vuonna 85 miljoonaa euroa enemmän kuin oppilaitokset saavat rahoitusta.

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE selvitti oppilaitosten taloudellista tilannetta huhtikuussa julkaistavaan kyselyynsä. Uutissuomalainen sai käyttöönsä kyselyn tulokset ennen niiden virallista julkaisua.

Oppilaitosten taloudellinen tilanne on heikentynyt hallituksen koulutusleikkausten takia. Koulutuksen järjestäjät saavat tänä vuonna 220 miljoonaa euroa vähemmän valtionosuusrahoitusta kuin viime vuonna.

Kaksi kolmasosaa AMKE:n jäsenistä menetti vuodessa yli kymmenen prosenttia rahoituksestaan. Järjestöön kuuluvat kaikki merkittävät ammatilliset oppilaitokset. Moni joutuu nyt pärjäämään aiempien vuosien säästöillä.

– Osa on vaarassa kaatua leikkausten vuoksi, sanoo AMKE:n toimitusjohtaja Petri Lempinen.

Supistuksia jo viime vuonna

Kyselyssä kolme neljästä oppilaitoksesta arvioi, että niiden henkilöstömäärä vähenee tänä vuonna. Yksi neljästä uskoo määrän pysyvän ennallaan. Yksikään koulutuksen järjestäjä ei aio kasvattaa työntekijöidensä määrää.

Ammatillisen koulutuksen kustannuksista 70 prosenttia menee palkkoihin, joten rahoitusleikkaukset aiheuttavat painetta nimenomaan henkilöstön karsimiseen.

Kyselyyn vastanneiden oppilaitosten henkilöstömäärä supistui jo viime vuonna seitsemällä prosentilla eli 1 600 työntekijällä. Oppilaitoksissa on käyty yt-neuvotteluja, mutta vähentyneiden työpaikkojen määrä on kaksinkertainen yt-neuvotteluissa karsittuihin verrattuna.

– Tämä johtuu siitä, että avautuvia työpaikkoja täytetään enää äärimmäisen harvoin, Lempinen selittää.

Henkilöstöä on vähennetty sekä opettajista että johdosta ja tukitoiminnoista. Koulutuksen järjestäjät ovat säästäneet myös lomauttamalla työntekijöitään.

Ammatillisen koulutuksen järjestäjät kertovat lisäksi vähentävänsä tiloja ja keskittävänsä koulutusta nykyistä harvempiin yksiköihin.

Tasapainoon pääseminen kestää vuosia

Oppilaitokset arvioivat, että kestää vuosia ennen kuin ne saavat taloutensa tasapainoon. Vain neljännes vastaajista uskoi, että tulot kattavat menot jo ensi vuonna. Joka viides oppilaitos arvioi, että tasapainon saavuttaminen kestää vuosiin 2021–22 asti.

Maaliskuussa tehtyyn kyselyyn vastasi 65 ammatillisen koulutuksen järjestäjää. Kyselyyn vastanneissa oppilaitoksissa opiskelee noin 80 prosenttia ammatillisen koulutuksen opiskelijamäärästä.

Ammatillisessa koulutuksessa aloittaa vuosittain noin 120 000 opiskelijaa. AMKE on ammatillisen koulutuksen järjestäjien valtakunnallinen etujärjestö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.