Ammatillisen koulutuksen järjestäjät haluavat tarjota tuhat uutta tutkintoa

Valtaosa ammatillisen koulutuksen järjestäjistä on esittänyt muutoksia uusiin järjestämislupaehdotuksiin, jotka opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) lähetti kesäkuussa. Ehdotus lähti nykyisille 149:lle koulutuksen järjestäjälle. Vain 18 ei toivonut lupaansa muutosta, kertoo ylijohtaja Mika Tammilehto OKM:n ammatillisen koulutuksen osastolta.

Uudet järjestämisluvat tarvitaan, koska ensi vuoden alussa tulee voimaan ammatillisen koulutuksen uudistus. Monet koulutuksen järjestäjät pyrkivät uudistuksen yhteydessä laajentamaan koulutustarjontaansa, kertoo Tammilehto.

– Järjestämislupiin haettiin melkein tuhatta tutkintoa lisää. Se on iso määrä.

Reformin jälkeen koulutuksen järjestäjät myöntävät kaikki ammatilliset tutkinnot itse, kun tähän asti suuren osan on myöntänyt tutkintotoimikunta.

Lähes kaikki koulutuksen järjestäjät halusivat kasvattaa myös opiskelijavuosimääräänsä OKM:n ehdottamasta. Opiskelijamäärää ei kuitenkaan Tammilehdon mukaan ole mahdollisuutta lisätä. Uusissa luvissa jaetaan Tammilehdon mukaan vain 90 prosenttia talousarviossa olevista opiskelijavuosista. Tällä on tavoiteltu joustavuutta esimerkiksi tilanteessa, jossa alueen työmarkkinoilla tapahtuu rakennemuutos.

– Kun ammatillisen koulutuksen pitää vastata työelämän tarpeisiin, pitää olla kyky kohdentaa volyymiä. Jos se sidotaan täydellisesti luvilla kiinni, sitä on hyvin vaikea muuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.