Ammattilaisten parhaat vinkit: Näin teet kesämökistäsi turvallisemman

Kesämökillä kannattaa tietää, missä on ja miten sinne pääsee. Selvitä mökin osoite ja merkitse ne näkyviin. Myös vieraiden on hyvä tietää paikan osoite.

Lisäksi älypuhelimeen kannattaa ladata 112 Suomi -mobiilisovellus, jolla soitettu hätäpuhelu näyttää paikannuksen hätäkeskukseen.

Näin neuvovat pelastusalan kouluttajat.

– Kun mökille tullaan, monesti olisi kiire saunaa lämmittämään tai muihin mukaviin puuhiin. Varsinkin vuokramökillä kannattaisi kuitenkin katsoa, että perusasiat ovat kunnossa: Toimiiko palovaroitin, missä on sammutin ja onko kaikki kunnossa, kouluttaja Matti Lappalainen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta neuvoo.

Omalla mökilläkin kannattaa talven jäljiltä aina tarkistaa palovaroitin, häkävaroitin, nestekaasulaitteiden kunto ja sammuttimet.

Toimintakuntoinen palovaroitin on pakollinen kaikissa tiloissa, joissa yövytään. Se koskee myös siis erillisiä aittoja. Palovaroittimia pitää olla yksi per 60 asuinnelilötä ja jokaisessa asuinkerroksessa.

Häkävaroitin on suositeltava kaikkiin tiloihin, joissa on tulisija tai polttimella käyvä laite.

Sangollinen vettä on pelastanut monta tilannetta

Kesällä mökillä yksi kätevin sammutin on sangollinen vettä tai sankoruisku.

– Alkusammuttimen käyttöä kannattaa myös harjoitella, kouluttaja Jouni Tuomainen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta sanoo.

Sammutuspeite kannattaa joskus nykäistä paketista pois ja viikata se takaisin. Myös sankoruiskun käyttöä kannattaa kokeilla.

Neste- tai jauhesammuttimenkin käyttöohjeet kannattaa lukea etukäteen, sillä hädän hetkellä sitä ei ehdi tekemään eikä välttämättä pystykään, jos on pimeä aika tai vaikkapa silmälasit hukassa.

Jos varoittimesta irrottaa sokan, varoitin on kuitenkin huollettava uudestaan ammattiliikkeessä.

Nuotio- tai grillauspaikan luona on hyvä olla sammutusvälineitä kuten vesisanko, sankoruisku tai käsisammutin.

– Jos grillissä syttyy tulipalo, kansi laitetaan kiinni, kaasu käännetään pois päältä ja grillin päälle laitetaan sammutuspeite, Tuomainen kertoo.

Grilliä voi sammuttaa myös käsisammuttimella.

Suomen palopäällystöliitto muistuttaa hankkimaan kesämökille myös ensiapuvälineet.

Turvallisuutta parantaa myös se, että kännykkä on ladattu, tulentekovälineet ovat poissa lasten ulottuvilta ja tulisijojen nuohous on huolehdittu kuntoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Joka neljäs lapsi ei osaa uida kunnolla

Uusimmat

Kotimaa

Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa – synkät talousennusteet uhkaavat tulevaisuuteen venyviä uudistuksia

Kun Esperi Caren hoivakodin toiminta Kristiinankaupungissa oli keskeytetty ja vanhustenhoitokohu alkanut, valvontaviranomaisista kanneltiin – Apulaisoikeusasiamies ei ryhdy toimenpiteisiin: "Kirjoituksenne ei antanut aihetta"

Poliisi etsii yhä Järvenpään ampujaepäiltyä, sivullisille ei uskota olevan vaaraa

Merihätään Viron aluevesillä joutunut huvivene pääsi Suomen puolelle – rahtialus suojasi tuulelta, yksi evakuoitiin pelastuskopterilla

Postin tietoliikenneongelma ratkaistu, palvelut toimivat taas – osa sanomalehdistä jäi sunnuntaina jakamatta

Mies löytyi kuolleena Joensuussa – poliisi otti kiinni kaksi taposta epäiltyä

Sunnuntain mahtava museosää jatkunee ensi viikolla – hurrikaanin jälkimainingit näkyvät runsaina sateina, luvassa jopa lunta

Huippukokki Jenni Tuominen kokkaa Suomi-ruokaa eurodiplomaateille – EU-edustusto kylpee savussa, kun pihalla valmistuu satoja kiloja savukalaa

Poliisi vaitonainen Järvenpään laukauksista

Sadepulaa ei ole näköpiirissä – Etelä-Suomeen on annettu sunnuntaiksi ukkosvaroituskin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.