Ammattiliitto PAU valmis viemään 9  000 työntekijää kahden viikon lakkoon Postissa

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU kertoi tiistaina suunnittelevansa Postissa laajoja lakkotoimia marraskuulle. PAUn mukaan postin jakelu, käsittely ja kuljetus ovat kuun puolessavälissä lakossa kaksi viikkoa, jollei työehtosopimusneuvotteluissa ja pakettilajittelijoiden tilanteesta päästä työnantajan kanssa sopuun.

Työriidan osapuolten ensimmäinen tapaaminen valtakunnansovittelijan luona päättyikin tiistaina siihen, että PAU ojensi työnantajan edustajalle virallisen työtaisteluilmoituksen. Näin kertoi Palvelualojen työnantajat Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto illalla STT:lle.

Vapaaehtoisesta sovittelusta valtakunnansovittelijan luona oli sovittu jo viime viikolla. Aarton mukaan osapuolet tapaavat sovittelijan seuraavan kerran maanantaina ja tuolloin kyse on jo työriitalain mukaisesta sovittelusta.

Neuvottelijoilla on hieman alle kolme viikkoa aikaa päästä sopuun ennen kuin PAUn kaavailema lakko alkaisi 11. marraskuuta. Se päättyisi sunnuntaina 24. marraskuuta kello 24 ja koskisi noin 9  000:ta työntekijää.

Riitaa sovellettavasta sopimuksesta

PAU on neuvotellut Paltan kanssa uudesta työehtosopimuksesta. Nykyinen sopimus päättyy kuun lopussa. Osapuolet kiistelevät esimerkiksi siitä, minkä alan työehtosopimuksen piirissä pakettilajittelijat jatkossa ovat.

Posti ja Palta haluavat korvata nykyiset työehtosopimuksen määräykset soveltuvin osin jakelua koskevaa työehtosopimusta vastaavilla määräyksillä.

PAU ei kelpuuta vaihdosta, sillä Medialiiton ja Teollisuusliiton välinen jakelua koskeva työehtosopimus on liiton mukaan selvästi heikompi kuin PAUn viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimus.

–  Käytännössä tämä tarkoittaa matalapalkkaisten työntekijöiden palkkojen ja muiden työehtojen romuttamista, perusteli PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen tiedotteessa.

Paltan ja PAUn välisten neuvottelujen piirissä on noin 10  000 ihmistä. Heistä suurin osa työskentelee postinjakelussa.

–  On harmittavaa, että PAU on päättänyt valita lakkoilun tien. Se ei tämän alan ongelmia muuta yhtään miksikään, Paltan Aarto sanoi lakonuhasta kuultuaan.

Posti on varautunut lakkoon

Posti sanoo varautuneensa häiriötilanteisiin poikkeusjärjestelyillä.

–  Varaudumme myös lakkoihin poikkeusjärjestelyillä, jotta asiakkaille luvatut palvelut pystytään varmistamaan mahdollisimman hyvin. Häiriöitä voi kuitenkin syntyä, jos lakot toteutuvat, sanoi Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja tiedotteessa.

Postin postipalveluiden johtaja Yrjö Eskola korosti, että Posti ei hae neuvotteluissa palkanalennuksia tulevalla sopimuskaudella.

–  Neuvotteluissa ei olla romuttamassa työehtoja vaan hakemassa ratkaisua, joka varmistaa sen, että postilaisille riittää töitä myös jatkossa, Eskola sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU käynnistää Postissa laajat lakkotoimet

Uusimmat

Kotimaa

Poliisin Karhu-ryhmän ex-varajohtajalle ehdotonta vankeutta poliisilaitoksen petosjutussa – Poliisilaitoksen hankinnat valmiusyksikössä perustuivat oikeuden mukaan luottamukseen, eikä niitä valvottu tarkasti

Sisäministeriöltä kadoksissa salaisia asiakirjoja – apulaisoikeuskanslerin mukaan ministeriössä on menetelty vastoin säännöksiä ja määräyksiä

Haaga-Helian ajama korkeakouluhanke Tallinnassa kaatui "Viron poliittisen tilanteen vuoksi"

Vihreiden Pirkka-Pekka Petelius pyytää anteeksi saamelaisilta ja toivoo, ettei ongelmallisia sketsejä enää esitettäisi

Syyttäjä vaatii Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanteelle sakkoa työsyrjinnästä – epäillään sivuuttaneen naishakijan sukupuolen perusteella Aamulehden päätoimittajahaussa

Korkein oikeus piti Talvivaara-johtajien ympäristörikostuomiot ennallaan – päästöt olivat kymmeniä kertoja suuremmat kuin viranomaisille ilmoitettiin

Ministeri Sirpa Paatero MTV:llä: Kukaan ei kysynyt minulta hyväksyntää Postin pakettilajittelijoiden tes-siirrolle

Paatero ennakoi, että Veikkauksen tuottojen väheneminen laskee avustusmäärärahoja: "Tämä riski on olemassa"

Asuntomarkkinoilla tänä vuonna käynyt kuhina saattaa olla kaiku menneiltä runsauden ajoilta ja uhkaa tulla tiensä päähän, Nordea ennustaa

Postilakko jatkuu, ammattiliitto PAU osoittaa mieltä Eduskuntatalolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.