Ammattivarkaiksi epäillyllä porukalla 13 iäkästä uhria

Käräjäoikeus on vanginnut kolme naista ja kaksi miestä jopa 13 ryöstöstä ja varkaudesta pääosin Savon alueella.

Rikoksista epäillyt ovat romanialaisia ja poliisin käsityksen mukaan tulleet Suomeen ammatikseen varkaisiin.

Porukka tuli maahan toukokuussa ja aloitti varkaudet heti. Heitä Suomessa odottamassa oli toinen porukka, joka antoi heille käyttöön Suomen rekisterikilvissä olevan auton.

– Toiminta vaikuttaa organisoidulta, rikoskomisario Heikki Mansikka-aho Itä-Suomen poliisista sanoo.

Viittä vangittua epäillään varkauksista Iisalmessa, Pielavedellä, Leppävirralla, Suonenjoella, Lapinlahdella ja Teuvassa. Lisäksi heitä epäillään ryöstöistä Kaavilla ja Närpiössä sekä ryöstön yrityksestä Siilinjärvellä.

Varkauksissa kyse oli tapauksista, joissa porukan epäillään varastaneen iäkkäiltä, liikuntarajoitteisilta henkilöiltä koruja tai kukkaroita. Ryöstöissä oli käytetty omaisuuden saamiseksi väkivaltaa.

– Kaksi uhreista oli yli 90-vuotiaita. Nuorin uhri oli 68-vuotias, mutta hänkin oli liikuntarajoitteinen.

– Kaikki uhrit olivat vanhuksia tai iäkkäitä liikuntarajoitteisia. Suurin osa lisäksi liikkui rollaattorilla tai pyörätuolilla.

Poliisin selvittämien tietojen mukaan porukan epäillään seuranneen uhrejaan eli valinneen kylillä puolustuskyvyttömiä vanhuksia, seuranneen heitä ja iskeneen jossain paikassa, jossa ei ole ollut muita keskeyttäjiä tilanteille.

Poliisi myöntää, että ryöstöt ja varkaudet vaikuttavat poikkeuksellisen röyhkeästi suunnitelluilta ja toteutetuilta.

– Kuulusteluissa henkilöt ovat kertoneet, että heitä on Suomessa nyt satoja kiertämässä. Väitteen totuudenmukaisuutta emme tiedä, Mansikka-aho sanoo.

– Toiminnan järjestelmällisyydestä kertoo kuitenkin se, että edellinen vastaava rikosporukka luovutti Suomesta poistuessaan hallussaan olleen auton käyttöön seuraavalla Suomeen tulleelle ryhmälle.

Viiden henkilön porukka jäi nyt kiinni, kun kansalaiset ilmoittivat poliisille havainnoistaan ja lisäksi poliisipartiot tekivät valppaasti töitä varastelusarjoihin puuttumiseksi.

 

 

Fakta: Kaupustelu ei ole kiellettyä, ilmoita varasteluista poliisille

Suomessa kiertää nyt sekä kotimaisia että ulkomaisia varkaita. Kesällä varkaiden on helppo nukkua autoissa. Loma-aikaan myös osa kodeista on tyhjillään ja helppoja kohteita murtautujille.

Pidä kodin ovet lukossa ja sovi naapurien kanssa, että katsotte yhdessä perään, keitä pihoilla liikkuu.

Ilmoita varasteluyrityksistä heti hätänumeroon. Kiireettömiä vihjeitä voi jättää sähköpostiin vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi

Keski- ja Itä-Suomessa on kiertänyt viime päivinä myös ulkomaalaisia kiertäviä porukoita, jotka kauppaavat piha- tai kattotöitä. Poliisin tietoon ei ole tullut heihin liittyviä rikosilmoituksia, vaikka netin keskustelupalstoilla väitetään muuta.

Jos havaitset rikoksen tai epäilet sitä, jätä tiedot poliisille, älä levitä huhuja vain netissä, koska siellä ne eivät auta rikosten selvittämistä ja tekijöiden kiinnisaamista, vaan voivat sotkea käsityksiä, keistä edes nyt kaivataan vihjeitä ja havaintoja.

Voit pyytää tiukasti, mutta asiallisesti ovellesi tulevaa kaupustelijaa poistumaan. Kaupustelu ei ole Suomessa kiellettyä. Aggressiivisesta kerjäämisestä tai varasteluyrityksistä tulee ilmoittaa heti poliisille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Jossain sentään menee raja

Metallivarkaille vankeutta, kuskien syytteet nurin

Kiertolaisporukka ryöstänyt Savon mummuja ja pappoja

Ulkomaalainen kopla valitsi iäkkään miehen uhrikseen

Varkaat toimivat nyt usealla eri rintamalla