Katso kuvat - Ammoniakki haisi, kun viranomaiset harjoittelivat purevassa pakkasessa

Kainuun prikaatin johtaman paikallispuolustusharjoituksen osallistujat eivät pääse tällä viikolla helpolla. Lähet tuhat osallistujaa saa harjoitella toimiaan Suomen talveen kuuluvassa pakkassäässä Kuopiossa ja Siilinjärvellä.

Tiistaiaamuna Etelä-Kallaveden rannalla Kumpusaaren satamassa lämpömittari näytti 22,5 pakkasastetta ja tuuli kahdeksan metriä sekunnissa. Se tarkoitti, että pakkasen purevuus tuntui noin -30 asteelta.

Samaan aikaan trukki osui vahingossa ammoniakkia kuljettaneen säiliöauton kylkeen, ja ammoniakkiroiskeet aiheuttivat vammoja lähellä olleille työntekijöille. Trukin kuljettaja tuupertui ohjaamoon.

Ammoniakkipilvi aiheutti myös vaaraa lähialueella.

– Vaikka harjoitus tehdään nyt osana tätä viikkoa, tämäntyyppisiä tilanteita voi sattua meillä muutenkin, palomestari Arto Lappi Pohjois-Savon pelastuslaitokselta kertoo.

Ammoniakkia käsitellään yleisesti teollisuudessa esimerkiksi Yaralla ja sellutehtailla.

Oli kyse sitten poikkeusolojen onnettomuuksista tai hybridivaikuttamisen keinoin aiheutetusta turmasta, itse onnettomuus voi olla samanlainen. Jos terroristi rikkoo kemikaalisäiliön tai jos sairauskohtaus aiheuttaa säiliöauton kolarin, perustilanne on sama: Potilaat on pelastettava äkkiä.

Sen jälkeen tilanne on hoidettava loppuun: alueen rajaamisesta ensihoitoon, vuodon tukkimiseen ja mahdollisiin tarvittaviin jälkitoimiin asti.

Taidot on - harjoitus treenauttaa ne mieleen

Tiistaina harjoitus näkyi muun muassa Kuopion Energian Haapaniemen tehdasalueella, Kumpusaaren satamassa ja Kuopion yliopistollisessa sairaalassa, jossa työntekijät ja opiskelijat harjoittelivat puhdistuslinjaston käyttöä vaarallisista kemikaaleista likaantuneiden potilaiden puhdistamiseksi.

Lähipäivinä toimintaa on edelleen muun muassa Neulamäen alueella, Kuopion torilla ja lentokentällä.

Kun harjoituksia tehdään eri sääoloissa ja eri kokoonpanoilla, aina sattuu ja tapahtuu. Tiistaina ensihoidon tulo paikalle viipyi kauan. Yksi osallistuja viipotti pakkasessa paljain käsin, kun taas toiset toimivat vaatekerroksissaan ilman huolen häivää.

Tärkeintä oli, että pelastuslaitoksen henkilöstö ja osin myös väestönsuojelutehtäviin varatut reserviläiset pääsivät harjoittelemaan yhdessä.

– Ensimmäistä kertaa simuloimme myös maakunnan tilannekeskusta, vaikka uutta maakuntahallintoa ei ole vielä olemassakaan. Otamme kuitenkin etuaskeleita ja käymme asiaa läpi, keitä tulevan maakunnan tilannekeskuksessa toimisi, pelastusjohtaja Jukka Koponen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta kertoo.

Kaupunki usein avainroolissa

Harjoitusviikolla kokeillaan myös Kuopion kaupungin johtokeskuksen toimintaa ja miten kaupunki johtaisi ja viestisi viranomaisten kanssa alueella sattuneesta poikkeusolojen tilanteesta tai merkittävästä onnettomuudesta.

Viestintä on nykyään otettava huomioon aina – etukäteenkin. Jos sitä alkaa tuskailla jälkikäteen, jo pelkästään väärien huhujen korjaaminen voi olla liian vaikeaa kiriä enää kiinni.

Paikallispuolustusharjoituksen johtaja, eversti Kaarle Törrönen kertoi harjoituksen osapuolille ja medialle esimerkiksi, ettei kaupungin vesijohtoverkostossa tällä viikolla ilmenevät mahdolliset häiriöt ole Kainuun prikaatin aiheuttamia. Itkonniemen päävesijohtojen kunnostukset ovat jatkuneet, ja niistä voi aiheutua veteen vielä sakkaa.

On nykyaikaa, että viestinnässä joudutaan jo etukäteen kertomaan, mistä on kyse tai mistä ei ole kyse – ennen kuin väärät tiedot leviävät.

Kuopion kaupungin katuvalojakin sammui yllättäen maanantaina keskustassa. Sekään ei johtunut harjoituksesta.

Sen sijaan harjoituksen osallistujat saivat omien majoitustilojensa sähköt hetkellisesti sammumaan, kun yksi majoitustiloista ei kestänyt satoja yhtä aikaa kännykkäänsä ladanneita sotilaita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Hybridiuhkiin vastataan viranomaisten yhteistyöllä – Iso harjoitus alkoi Kuopiossa