Analyysi: Siilinjärveläisiä käytettiin hyväksi

Siilinjärvellä 1. lokakuuta sattui pahoinpitely, jossa ei ollut mitään erikoista. Aamuyöllä ravintolan edessä ainakin kuusi ihmistä nahisteli päihtyneinä. Yksi mies sai haavat päähänsä. Muuten tilanteesta ei aiheutunut kummempaa.

Pohjois-Savossa poliisille ilmoitettiin viime vuonna yhteensä 1 717 pahoinpitelyrikosta eli lähes viisi tapausta joka päivä. Siilinjärven tapaus oli joukossa yksi lievimmistä.

Poliisin mukaan Siilinjärven tappelu sai alkunsa suomalaisnaisen riidan haastamisesta. Sekään ei tee tapauksesta poikkeuksellista. Viime vuonna maakunnan pahoinpitelyrikoksissa nainen oli epäiltynä 800 kertaa.

Erikoisinta tapauksessa oli se, että tappelu kirjattiin Siilinjärveltä. Se on asukaslukuunsa nähden maakunnan turvallisimpia kuntia, jossa asuu paljon lapsiperheitä ja keskimääräistä koulutetumpaa väkeä.

Pikkukohu Facebookissa voi paisua liiottelumyrskyksi

Mutta miksi Siilinjärven pahoinpitelystä tuli poikkeuksellinen? Siksi, että sen ottivat MV-vihasivusto ja Suomi Ensin -liike silmätikukseen.

Maahanmuuttajaperheestä itsekin oleva suomalainen Ilja Janitskin pakeni velkojaan Espanjaan ja perusti siellä alun perin vitsinä sivuston, jossa ilkeili, liioitteli ja ivasi viranomaisia ja sitten muitakin tahoja. Lopulta rasistinen uutisten liioittelu teki sivustosta suositun, sillä keksityt tarinat tietysti olivat värikkäämpiä kuin arkitodellisuus usein lopulta on.

Sivuston kanssa tiivistä yhteistyötä tekevä liike järjesti viime lauantaina Siilinjärvellä mielenosoituksen, koska Siilinjärven pahoinpitelyhäslingissä oli hyvät ainekset Facebook-kohun jälkiaaltona yrittää nostaa vihaa turvapaikanhakijoita, mediaa ja poliisia kohtaan.

Siilinjärven vyyhdissä epäiltyinä on kuusi turvapaikanhakijaa ja neljä suomalaista. Tutkinta on kesken ja voi olla, että osa epäilyistä kuihtuu vielä kasaan ja poliisi lopettaa niiden tutkinnan vähäisyysperusteella.

Poliisi teki kuulusteluja asiassa vasta tällä viikolla, mutta tapaus elää jo omaa elämäänsä netissä.

Lauantain mielenosoituksessa taitava propagandisti Marco de Wit jututti torilla kahta Siilinjärven tapauksessa mukana ollutta niin, että puheet videoitiin liikettä ja MV-sivustoa varten. Nuori mies ja nainen kertoivat omia kokemuksiaan. He kokivat tekonsa nyt hyvin "suomalaisiksi" ja olivat jopa ylpeitä siitä.

Ikävä tilanne ravintolaillan päätteeksi on aina ikävä. Toimittajana kuitenkin eniten suretti, miten nuori pari napattiin propagandan välineeksi. Heidän nimensä ja naamansa kiertävät nyt MV-vihasivustolla, rasistisilla keskustelupalstoilla ja useissa Facebook-ryhmissä.

He ovat nyt rasististen kirjoitusten esimerkkisuomalaisia, jotka jylhästi puolustivat kunniaansa Suomi – muu maailma -taistelussa ravintolan Santun edessä oluenhuuruisessa yössä.

Olipa osallisten rooli lopulta mikä tahansa, kenenkään ei toivoisi yhden baari-illan nujakan takia menettävän mainettaan. Tilanne ei ollut sen arvoinen.

Poliisi esti riehumiset torilla - siitä rikosilmoitus

Koska Siilinjärven mielenosoituksen järjestäjät yrittivät torilla ja sen jälkeen MV-vihasivustolla luoda mahdollisimman paljon epäluuloja poliiseja ja mediaa kohtaan, yksi pääpuhuja teki rikosilmoituksen torilla olleista poliiseista.

Liioiteltu, omituinen ilmoitus on tehty muun muassa nimikkeillä kunnianloukkaus ja virka-aseman väärinkäyttäminen.

Sama ilmoituksen tekijä itse haukkui torilla vastamielenosoittajia alatyylisillä sanoilla esimerkiksi mielenterveyspotilaiksi.

Poliiseista myös levitettiin MV-sivustolla luvatta muualta otettuja kuvia ja kirjoitettiin väärää tietoa.

Yhtä isosti tikun nokkaan nostettiin samana päivänä Kuopion keskustasta kadulta sammuneena löytyneen nuoren miehen tapaus. Poliisi tutkii, oliko mies kaatunut vai oliko häntä pahoinpidelty. Mies itse ei ensin muistanut, mitä oli tapahtunut, mutta kertoi sitten uskovansa, että hänet oli pahoinpidelty.

Mies ei ole osannut antaa epäillyistä tuntomerkkejä eikä poliisi ole löytänyt vielä mitään lisähavaintoja asialle. Jos joku on Musiikkikeskuksen luona lauantaina aamuyöllä nähnyt jotain asiaan liittyvää, poliisi toivoo havaintoja poliisille – ei vain leviteltyinä nettiin.

Vaikka tuntomerkkejä ei toistaiseksi ole ja tapahtumien kulusta on epäselviä, ristiriitaisiakin puheita, netti tietysti on jo tuominnut tekijät, poliisit ja median.

Sillä aikaa poliisi tutkii asiaa virkavastuulla ja pyrkii, että siinäkin asiassa faktat vielä selviävät.

Kadulta löytynyt mies epäilee itse, että häntä oli lyöty

Kaksi putkaan Suomi Ensin -liikkeen mielenosoituksesta

Mielenilmaukset vetivät väkeä Siilinjärven torille

Siilinjärven rähinää tutkitaan yhtenä pahoinpitelynä ja lievinä pahoinpitelyinä

Kommentointi on suljettu