Anna Vanhanen kolumnissaan: Suomalaisesta kateudesta pitäisi jo luopua

Savon Sanomien kolumisti Anna Vanhanen pohtii tuoreimmassa kolumissaan (26.11.), miksi menestykseen tähtääviä ihmisiä haukutaan Suomessa.

Hän kertoo seuranneensa muun muassa Britannian X Factorissa kilipailevasta Saara Aallosta käytä keskustelua.

- Kun suomalainen osaaja tai taiteilija lähtee maailmalle, saa hän vastaansa lukuisia ”maitojunalla takaisin” ja ”mikä tuokin kuvittelee olevansa” -kommentteja. Toki monilla, kuten Saarallakin, on ihan aidosti innostuneita tukijoita, mutta sankka on epäonnistumista toivovien joukko, Vanhanen kirjoittaa.

Vanhanen sanoo kyllästyneensä kuulemaan kommentteja siitä, miten Patrik Laine varmasti floppaa NHL:ssä ja miten Saara vain nolaa itsensä X Factorissa.

- Heti kun Laine takoo lättyä verkon perukoille ja Saara valloittaa tuomarit ja yleisön mutkattoman aidolla persoonallaan ja upealla lauluosaamisellaan, muuttuvat soraäänetkin. ”Kyllä minä tiesin, että se pärjää”.

Vanhanen pohtii onko ilmiön syynä suomalainen perikateus, vai suomalaisten pitkä historia altavastaajina.

- Olisi jo aika haudata molemmat mentaliteetit, sillä menestyä voi myös koko kansan tuella ja hyvällä tsempillä, hän kirjoittaa.

Uusimmat

Kotimaa

7 000 asukkaan kaupunki sai kaksi kansanedustajaa, 54000 asukkaan kaupunki ei yhtään – "Nyt meillä on suorat yhteydet Arkadianmäelle"

Väitös: Rekkakuskien työ on täynnä "rytmihäiriöitä" ja ristiriitaisia odotuksia

Lähijunia kohtaan on virinnyt uutta kiinnostusta – pullonkaulana rataverkon tukkoisuus

Oulun laajan hyväksikäyttö- ja raiskausepäilyn ensimmäinen käräjäkäsittely alkaa tänään

Eduskunta aloittelee uutta vaalikautta – kansanedustajien valtakirjat tarkastetaan tänään

Yhden teepaidan valmistaminen kuluttaa saman verran vettä kuin ihminen juo 2,5 vuodessa: "Avaa vaatekaappisi ovi, ja aloita syvähenkinen mietiskely omista kulutustottumuksistasi"

Kotkassa syttyi palo Finexin 1  500 neliön teollisuushallissa – palo saatu toimitusjohtajan mukaan sammutettua

Eduskunta aloittaa työnsä tiistaina uudella kokoonpanolla

Jenni Passi haluaa välttämättä lapsen, jolla on Facebookin perustajan Mark Zuckerbergin geenit – kirjailija Jussi Lehmusvesi paljastaa, miksi

Munkki tarvitsee rekkakuormallisen huumorintajua, joten Isä Nasari joutuu kiusaukseen aina kun hän näkee tekstin: "Munkin tekee mieli kahvia"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.