Antabus-lääkitys vähentäisi tappoja

Suomessa vältettäisiin muutamia henkirikoksia joka vuosi, jos idea pakollisesta antabus-hoidosta päihdeongelmaisille, vapautuville vangeille toteutuu.

- Suomessa on joukko vakaviin väkivaltarikoksiin syyllistyneitä henkilöitä, joista merkittävä osa uusii vapauduttuaan henkirikoksen. Uusintarikollisuuteen liittyy tekijän humalassa väkivaltainen käytös, Vanhan Vaasan sairaalan johtaja lääkäri Markku Eronen sanoo.

- Kyse ei ole siitä, että toistuvasti humalassa ollessaan henkilöt pahoinpitelevät lähipiiriään, vaan siitä, että he tappavat.

- Kuitenkin tämä ryhmä tekijöistä pärjää suhteellisen hyvin vankilasta vapauduttuaan, jos he eivät käytä alkoholia. Ryhmä hyötyisi merkittävästi antabus-hoidosta.

Antabus on lääke, joka aiheuttaa hetkellisen yliherkkyyden alkoholin käyttöä vastaan. Sitä pidetään lääkkeeksi edullisena.

Oikeusministeriö selvittää parhaillaan, mitä lakimuutoksia antabus-lääkityksen järjestäminen väkivaltarikostuomion saaneille vaatisi, mitä se maksaisi, miten se käytännössä järjestettäisiin ja miten kohderyhmä rajattaisiin.

Ministeriön asettaman työryhmän tavoite on ensi huhtikuun loppuun mennessä tehdä ministeriölle konkreettisia ehdotuksia vakavien väkivaltarikosten uusimisriskin vähentämiseksi.

Työryhmä pohtii uusimisriskiä laajemminkin, mutta yhdeksi erikseen nimetyksi tehtäväksi on annettu juuri pohtiminen, voiko valvottuun koevapauteen ja ehdonalaiseen vapauteen liittää velvoitteen lääkitykseen, puhallus- tai sylkitesteihin sekä tiettyjen aineiden käyttökiellon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.