Antaisitko munuaisesi ystävällesi? Eläviä elinluovuttajia Suomessa vähän, mutta lakimuutos auttaisi

Elävältä luovuttajalta saatujen munuaissiirtojen määrää voitaisiin lisätä valmisteilla olevalla lakimuutoksella, Munuais- ja maksaliitto muistuttaa.

Liiton mukaan valtaosa siirrettävistä munuaisista saadaan aivokuolleilta luovuttajilta. Uutta munuaista odottaa jatkuvasti noin 400 ihmistä. Viime vuonna munuaissiirtoja tehtiin 245, mutta eläviä munuaisen luovuttaneita oli vain 15.

Munuais- ja maksaliiton mukaan elävien luovuttajien määrää voitaisiin kasvattaa väljentämällä luovuttajalle lainsäädännössä asetettuja ehtoja. Nyt luovuttajan on oltava lähisukulainen tai asuttava samassa osoitteessa elimen vastaanottajan kanssa. Muutosta käsittelevä lakialoite on käsitelty eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Seuraavaksi aloite siirtyy ministeriöön valmisteltavaksi.

– Lakipykälää on muutettava niin, että vaatimus tiukasta lähisukulaisuudesta tai yhteisestä osoitteesta poistuisi. Tällöin toisen munuaisensa voisi luovuttaa läheisen auttamiseksi myös esimerkiksi täti, serkku tai jopa hyvä ystävä, sanoo Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.

Elävien munuaisenluovuttajien määrä on ollut jonkin verran kasvussa. Tänä vuonna on tehty 17 siirtoa elävältä luovuttajalta, ja muutamia tehdään vielä loppuvuoden aikana. Lisää kuitenkin tarvittaisiin, nefrologian erikoislääkäri, dosentti Ilkka Helanterä Helsingin yliopistollisen keskussairaalan Elinsiirto- ja maksakirurgian klinikalta kertoo.

–  Ehdottoman tärkeää on kuitenkin aina varmistua siitä, että luovuttaja on täysin terve ja vapaaehtoinen, ja että lain edellyttämä elinikäinen seuranta leikkauksen jälkeen toteutuu, Helanterä painottaa.

Munuais- ja maksaliiton mukaan munuaisen luovutus on turvallinen toimenpide huolellisesti tutkitulle luovuttajalle. Leikkauksen jälkeen luovuttajalle jäljelle jäänyt munuainen pystyy parantamaan toimintaansa niin, että toiminta lisääntyy vähitellen noin 70 prosenttiin normaalista. Munuaisen luovuttajan terveyttä seurataan erikoissairaanhoidossa elinikäisesti.

Elävältä luovuttajalta saatava siirretty elin voidaan siirtää paremmin suunniteltuna ajankohtana. Munuainen alkaa toimia myös miltei heti leikkauksen jälkeen, mikä vaikuttaa siirteen pitkäaikaisennusteeseen, liitto kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.