Apollonkadulla häviäjällä oli hymy herkässä

Keskustan Matti Vanhanen ei noussut presidentinvaalien kärkikahinoihin vaan sai tyytyä viidenteen sijaan. Ohi nousi myös viime presidentinvaaleissa keskustan ehdokkaana ollut Paavo Väyrynen, joka oli nyt valitsijayhdistyksen ehdokkaana.

Keskustalaiset eivät kuitenkaan suuremmin surreet ehdokkaansa kehnoa menestystä vaalivalvojaisissa Apollonkadun puoluetoimistolla.

Leveästi hymyilevä Vanhanen kiitti kampanjaväkeään ja heilutteli kukkapuskaansa "Eye of the Tigerin" säestyksellä, kuin urheilukisojen voittaja ikään.

– Sauli Niinistö on saanut suoran kontaktin suomalaisiin, Vanhanen arvioi vaalien ylivoimaisen voittajan salaisuutta.

Myös varapuheenjohtaja Juha Rehula arvioi monen keskustan peruskannattajan menneen suoraan Niinistön taakse.

– Nuo luvut kertovat siitä.

Rehula arvioi Väyrysen ja perussuomalaisten Laura Huhtasaaren keränneen äänensä lähinnä niiltä ihmisiltä, jotka haikailevat markkaa takaisin. Tälle linjalle Vanhanenkaan ei halunnut lähteä.

– Se ei ole meidän eikä Suomen tie.

Puheenjohtaja Juha Sipilä oli samoilla linjoilla, eikä uskonut Väyrysen juuri keränneen keskustalaisten ääniä.

Uusi mahdollisuus kuuden vuoden päästä

Seuraava mahdollisuus tavoitella presidentin tehtävää on näillä näkymin vuonna 2024. Vanhanen ratkesi nauramaan, kun häneltä kysyttiin kiinnostusta yrittää vielä kolmannen kerran.

– Olen silloin jo aika vanha mies. En halua ajatella sitä millään tavalla, Vanhanen sanoi.

Varapuheenjohtaja Katri Kulmuni julisti, että kuuden vuoden päästä on aika saada keskustalainen linnaan.

Keskusta on Urho Kekkosen pitkän kauden jälkeen pitänyt useita kertoja pääministerin paikkaa, mutta presidentiksi keskustalaisilla ei ole ollut asiaa Kekkosen jälkeen.

Sipilä totesi, että asetelmat ovat vain niin erilaiset presidenttivaaleissa ja eduskuntavaaleissa.

– Presidentinvaali on niin henkilövaali. Pääministeriksi riittää, että on kahdenkymmenen prosentin kannatus, presidentiksi ei. Esko Aho oli varsin lähellä, mutta asetelma on aina niin kiinni siitä, että kuka ehdolla on, Sipilä sanoi.

Sipilä ei kytke omaa jatkoaan Vanhaseen

Sipilä teki nyt selväksi, ettei hän kytke omia jatkoaikeitaan siihen äänisaaliiseen, jonka keskustan ehdokas Vanhanen saa presidentinvaaleissa.

Sipilä sanoo keskustan vaalivalvojaisissa saaneensa palauteryöpyn kenttäväeltä, kun hänen tulkittiin harkitsevan omaa jatkoaan Vanhasen tuloksen perusteella.

– Tuli niin iso palauteryöppy, että se ei saa vaikuttaa, oli se tulos mikä tahansa. Kyllä minun täytyy sitä uskoa.

Puheenjohtajan paikka on katkolla kesäkuussa, kun keskustalla on puoluekokous Sotkamossa.