Apteekkari: Hoivakotien lääkeosaamisessa suuria eroja

Vanhusten hoivakotien lääkeosaamisessa on suuria eroja, kirjoittaa Apteekkari-lehti maanantaina.

Monen mielikuva hoivakodissa asuvasta vanhuksesta on ylilääkitty, lääkkeistä tokkurainen mummu tai pappa, jonka lääkehoidon kokonaisuutta ei tiedä kukaan. Vastaako tämä kuva todellisuutta?

– On paikkoja, joissa vanhuksia hoidetaan todella hyvin ja kokonaisvaltaisesti. Mutta on myös paikkoja, joissa osaamista ja tietoa ei ole riittävästi, toteaa ylitarkastaja Anna-Maija Liedenpohja sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta.

Liedenpohjan mukaan vieläkin oleellisempaa on riittävä osaaminen.

– Henkilökunnan tulee ymmärtää, että esimerkiksi muistisairauksiin liittyviä käytösoireita hoidetaan ensisijaisesti lääkkeettömillä hoitokeinoilla, ei psyykenlääkkeillä. Tähän tarvitaan koulutusta, hän korostaa.

Hoiva- ja palvelukodeissa asuu entistä sairaampia ja huonokuntoisempia vanhuksia. Käytössä on paljon ja myös voimakkaita lääkkeitä, eli niissä toteutetaan vaativia lääkehoitoja.

Valviran näkemyksen mukaan lääkehoidon toteuttaminen edellyttää terveydenhuollon ammattikoulutusta, johon on sisältynyt riittävät lääkehoidon opinnot.

– Toivomme, että henkilökunnan osaamisvaatimuksista ei tingittäisi säästöjen ja sääntelyn purkamisen nimissä, Anna-Maija Liedenpohja sanoo.

Valviran valvontaraporttien mukaan vanhusten hoivakodeissa on puutteita sekä lääkehoidon suunnittelussa että toteutuksessa.

Lähde: Apteekkari

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.