Apteekkariliitto: Lääkkeitä mukaan matkan keston ajaksi ja kahdeksi viikoksi sen päälle

Ulkomaille matkaavien on nyt hyvä varata mukaan riittävästi henkilökohtaisia lääkkeitä sen varalle, että matka pitkittyy koronavirusepäilyjen vuoksi.

Suomen Apteekkariliitto suosittaa, että matkalle otetaan mukaan matkan keston lisäksi kahden viikon ylimääräistä tarvetta vastaava määrä lääkkeitä.

Eli jos matka kestää kaksi viikkoa, lääkkeitä on hyvä varata neljäksi neljäksi viikoksi.

– Tämänhetkisen arvion mukaan koronan itämisaika on maksimissaan 2–12 vuorokautta. Tuolle ajalle olisi hyvä varata ne omat, säännölliset lääkkeet mukaan, jottei tule ongelmia matkan pitkittyessä mahdollisen eristystilanteen takia, sanoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

Hänen mukaansa järkevää varautumista on myös se, että kotiin ja matkalle on hankittu jo ennalta kipu- ja kuumelääkettä, kuten ibuprofeenia tai parasetamolia.

– Mikäli sairastuu, lääkitys on silloin valmiina. Ensisijainen suositus on, että virusta epäiltäessäkin pysytään kotona eikä lähdetä esimerkiksi apteekkiin ostamaan kuumelääkettä, Sandler muistuttaa.

 

Jos Kela-korvattavia lääkkeitä joutuu matkan takia hankkimaan tavallista isomman määrän, on hyvä huomioida, että apteekissa annettavan suorakorvauksen sijasta korvaus voidaan joutua hakemaan erikseen.

Kela-korvausta saa lääkkeestä sen jälkeen, kun edellisellä kerralla ostettu valmiste on käytetty lähes kokonaan. Ostojen väli lasketaan lääkemääräyksessä olevan annostusohjeen perusteella.

– Kela-korvauksen saa kyllä hakemuksesta myöhemmin, mutta apteekki ei voi sitä suoraan antaa silloin, kun lääke haetaan etukäteen varastoon, Sandler sanoo.

 

Kun lähdet matkalle, muista aina ottaa mukaan reseptit, lääkärin tulostama potilasohje tai yhteenveto resepteistä.

Suomenkielisen yhteenvedon resepteistä voit pyytää apteekista tai terveydenhuollosta tai tulostaa sen itse Omakannasta.

Englanninkielisen yhteenvetotulosteen saat apteekista tai lääkkeiden määrääjältä.

Kuljeta lääkkeet alkuperäispakkauksissa käsimatkatavaroissa. Jos käytät dosettia, ota mukaan vähintään lääkepakkaukset.

Jos matkustat Schengen-alueelle ja kuljetat mukanasi keskushermostoon vaikuttavia (PKV) lääkkeitä, psykotrooppisia aineita tai huumausaineita sisältäviä lääkkeitä, tarvitset mukaasi apteekista saatavan Schengen-todistuksen.

Tullista muistutetaan, että voit kuljettaa vain lääkkeitä, jotka on määrätty sinulle.

Korjattu tieto matkalle otettavien lääkkeiden suositellusta määrästä. Aiemmin jutussa sanottiin, että suositeltu määrä lääkkeitä olisi matkan keston lisäksi 2–3 viikon ylimääräistä tarvetta vastaava määrä. Kahden viikon ylimääräinen tarve lääkkeitä kuitenkin riittää. Lisäksi korjattiin tieto koronaviruksen itämisajasta. Aiemmin jutussa kerrottiin, että itämisaika olisi 14 vuorokautta. Tosiasiassa koronavirus itää 2–12 vuorokaudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Pieksämäen sosionomi-koulutus vetovoimaisin, vaikka kampus on lakkautusuhan alla

Presidentti Niinistö ihmettelee MTV:lle kriisinyrkkijupakkakeskustelua

Oppositio kritisoi hallitusta turhasta kiireestä asioissa, jotka eivät liity koronakriisiin – "Nyt on riskinä se, että tavalliset lakiesitykset eivät tule käsitellyksi asianmukaisesti"

Pikavippiyhtiön toimitusjohtaja ennakoi maksuhäiriöaaltoa – perintään joutumisen voi välttää sopimalla eräpäivän siirrosta tai maksuvapaasta kuukaudesta

Kunta-alan työehtosopimusta koskevaa umpisolmua availlaan jälleen ensi viikolla

Kuopiolaiset taidekauppiaat tuomittiin petoksista ja väärennyksistä – oikeus tuomitsi suosittujen näyttelyjen "aidot picassot" menetettäviksi valtiolle

Kaksi miestä yritti murtautua varkaisiin apteekkiin

Työmatkaliikenteen rajoittamisesta Lapissa tuli hankalasti yhteen sovitettava pulma – perjantaille kaavailtu hallituksen neuvottelu asiasta siirtyi, koska valmistelutyö on vielä kesken

Itse tehty maski ei suojaa koronatartunnalta, korostavat viranomaiset

Puolustusvoimat raivasi räjähteitä koulun rakennustyömaalta Liperin Ylämyllyllä – sodanaikaisen kätkön räjähteet yhä toimintakuntoisia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.