Apukinosten asukeille julistettiin rauha

Jo kolmatta talvea heikoissa lumioloissa pesivien saimaannorppien toivotaan löytävän pesäpaikkoja apukinoksista, joita Saimaalle on kolattu perjantaihin mennessä 204 kappaletta.

Muita kelvollisia pesäpaikkoja norpille on nyt hyvin vähän tarjolla. Leuto sää vesisateineen on heikentänyt tilannetta entisestään.

– Apukinokset ovat varmaan lähes ainoita isompia kinoksia, joita on jäljellä. Niitä on siis helppo välttää liikkuessa. Tällaisena talvena häiriöiden vaikutusten huomioon ottaminen on entistä tärkeämpää, sanoo WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Ympäristöjärjestö WWF on julistanut saimaannorpalle pesärauhan joka talvi vuodesta 1993. Julistuksella halutaan Luukkosen mukaan kehottaa ihmisiä välttämään kaikkea liikkumista selkävesien luotojen ja saarien rantojen lähellä.

Etelä-Savon maakuntahallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen luki pesärauhan julistuksen perjantaina lomakeskus Järvisydämen laiturilla, Haukiveden ja Linnansaaren kansallispuiston norppavesien äärellä Rantasalmella.

– Minullakin oli aikoinaan moottorikelkka, muttei ole enää. Uskoisin, että täällä ymmärretään aika hyvin norpan merkitys, sanoo Pihlajaveden norppavesien rannalla Savonlinnassa itsekin asuva Wuorinen.

Apukinoksia kasattiin suojelutoimena ensi kertaa talvella 2014. Tulokset ovat olleet hyviä, kertoo suojelubiologi Miina Auttila Metsähallituksen luontopalveluista. Poikaskuolleisuus jäi merkittävästi pienemmäksi kuin 2000-luvun aiempina huonoina lumitalvina.

Vuonna 2014 tehtiin 240 kinosta, joihin syntyi 59 poikasta. Vuonna 2015 kasattiin 68 kinosta Haukivedelle ja Pihlajavedelle ja poikasia syntyi 21.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.