Apulaisoikeuskansleri: Sipilä ei suosinut lastensa yritystä Intian-matkalla

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei ollut esteellinen Intiaan tehdyn vienninedistämismatkan yhteydessä, apulaisoikeuskansleri tiedotti torstaina.

Matkasta oli kanneltu oikeuskanslerinvirastoon, koska sille osallistui myös Sipilän lasten osin omistama Chempolis-yritys. Chempolis tiedotti matkan yhteydessä, että se oli sopinut intialaisen yhtiön kanssa 110 miljoonan arvoisen biojalostamon rakentamisesta Intiaan.

Apulaisoikeuskansleri ei löytänyt tukea väitteille, että Sipilä olisi suosinut Chempolista tai pyrkinyt vaikuttamaan Chempoliksen ja intialaisyhtiön välisiin sopimusneuvotteluihin.

– Pelkästään se seikka, että Chempolis Oy on osallistunut pääministeri Sipilän johtamalle vienninedistämismatkalle, jonka aikana pääministeri on keskustellut muun ohella biopolttoaineiden käytön edistämisestä, ei ole näkemykseni mukaan voinut perustellusti vaarantaa luottamusta pääministeri Sipilän toiminnan puolueettomuuteen, sanoi apulaisoikeuskansleri Risto Hiekkataipale tiedotteessa.

Kanslerin mukaan Sipilä ei myöskään osallistunut matkan valmisteluihin tai päätöksentekoon siitä, mitä yrityksiä matkalle kutsuttiin. Ulkomaisia investointeja Suomeen houkutteleva Finpro lähetti Intian-matkalle kutsun kaikkiaan 680 yritykselle. Finpron mukaan pääministeri ei antanut sille suoraan tai mitään muutakaan kautta ohjeita osallistujien suhteen.

 

"Kuuluu virkatehtäviin"

 

Kansleri kiinnittää myös huomiota siihen, että suomalaisten yritysten viennin edistäminen kuuluu ministerien virkatehtäviin.

– Pääministeri Sipilän jättäytyminen pois vierailulta sillä perusteella, että matkalle osallistuu yritys, josta hänen lapsensa omistavat noin viisi prosenttia, olisi ollut varsin pitkälle menevä menettely sen varmistamiseksi, ettei yleisön keskuudessa heräisi epäilyksiä pääministerin puolueettomuuden suhteen.

Oikeuskanslerinviraston käsiteltäväksi oli tullut yhteensä 17 kantelua Sipilän Intian-matkasta. Virastoon oli kanneltu myös siitä, että Sipilä olisi valtion omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä myötävaikuttanut siihen, että energiayhtiö Fortum sijoitti syksyllä 2016 Chempolikseen.

Osapuolilta saamiensa selvitysten perusteella Hiekkataipale katsoo, ettei myöskään tälle epäilylle löydy minkäänlaista tukea.

Omassa selvityksessään Sipilä kiisti epäilyt ja sanoi, ettei hän ole osallistunut kyseistä sijoitusta koskeviin neuvotteluihin tai yrittänyt muutenkaan vaikuttaa niihin. Fortumin mukaan sijoituspäätös oli täysin yhtiön oma ja liiketaloudellisin perustein tehty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Fasismin ihannointi sulkee perussuomalaiset nuoret muiden nuorisojärjestöjen yhteistyöstä

Syyttäjä: Häkkäsen ex-avustaja palautti kahdelta yrittäjältä saamansa rahat vasta poliisitutkinnan alettua – puolustuksen mukaan kyse vanhojen lainojen maksamisesta

Sosiaali- ja terveysministeriö varautuu koronaviruksen vuoksi – asetti työryhmän torjuntatoimien suunnitteluun ja johtamiseen

Lappiin odotettavissa poikkeuksellinen tulvakevät, kriittisimmät paikat ovat Kemijoen, Ounasjoen ja Ivalojoen alueilla

Asiakas yllättyi Prismassa – Fazer lopetti hävikkileivän iltamyynnin alennettuun hintaan

"Onhan se ikävä, jos ostaa kalliin ja se ei toimi" – Suomi jäi kauas hehkutetusta teknologiatavoitteesta

Rikollisvaikuttaja Raimo Andersson pahoinpideltiin kuoliaaksi kotinsa pihalla – aiemmin kolmoismurhasta tuomittu Veli Matti Huohvanainen vaatii hovioikeutta hylkäämään murhasyytteen

Kyberasiantuntija: Suomi on jo maailman 10. yleisin kieli pimeässä verkossa – kysyttyjä tuotteita ovat teknologiafirmojen työntekijöiden käyttäjätunnukset ja salasanat

Kunnilla on suuret toimintavaltuudet mahdollisessa koronavirusepidemiassa

Saunapalvin valmistus Suomessa jatkuu, nyt odotetaan päätöstä nimisuojasta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.