Arhinmäki tuohtui ministeri Niinistön taleban-kommenteista – eduskunnan täysistunto lähetti tiedustelulait takaisin valiokuntiin

Eduskunnan täysistunto lähetti perjantaina siviili- ja sotilastiedustelulait odotetusti takaisin valiokuntiin. Täysistunto päätti lähettää siviilitiedustelulain takaisin hallintovaliokuntaan ja sotilastiedustelua koskevan lain takaisin puolustusvaliokuntaan.

Täysistunnon mukaan perustuslakivaliokunnan täytyy antaa laeista hallintovaliokunnalle ja puolustusvaliokunnalle lausunnot.

Täysistunnon päätös noudattaa eduskunnan puhemiesneuvoston eilistä ehdotusta. Puhemies Paula Risikko (kok.) sanoi eilen, että menettely on tarpeen perustuslakiasiantuntijoiden esittämän kritiikin jälkeen. Professorit Juha Lavapuro ja Martin Scheinin ovat moittineet hallintovaliokunnan siviilitiedustelulakiehdotusta perustuslain vastaiseksi.

Päätös lähettää lait takaisin valiokuntiin sai kannatusta istuntosalin eri puolilta.

–  Jos mietintöjen perustuslaillisuutta kohtaan syntyy asiallisia epäilyjä, on asia luonnollisesti syytä selvittää. Viranomaisten lisääntyvät valtaoikeudet ja kansalaisten perusoikeudet pitää olla tasapainossa. Toivon että tällä prosessilla tämä tasapaino lakiin saadaan, hallinto- ja puolustusvaliokunnissa istuva Mika Kari (sd.) sanoi.

Myös kokoomuksen Timo Heinonen piti lakiesitysten perustuslaillisuuden tarkistamista tärkeänä.

–  Mutta on todella valitettavaa, jos meidän perustuslakimme asettuisi sillä tavalla esteeksi, että emme saisi toimivia siviili- ja sotilastiedustelulakeja Suomeen aikaiseksi. Meidän turvallisuutemme sitä kaiken kaikkiaan vaatii, Heinonen sanoi.

"Asiantuntijat eivät yli-ihmisiä"

Kokoomuksen Ben Zyskowicz ei ottanut täysistunnossa kantaa lakien lähettämiseen takaisin valiokuntiin, mutta kritisoi julkisuudessa käydyn perustuslaillisuuskeskustelun mustavalkoisuutta.

Jos perustuslakivaliokunta löytää hallituksen lakiesityksistä oikeudellisia ongelmia, se ei Zyskowiczin mukaan välttämättä tarkoita sitä, että hallitus olisi taitamaton ja ymmärtämätön. Hän sanoi, että kyse on aina tulkinnasta.

–  Perustuslaki ei anna – toisin kuin usein luullaan – mitään suoria yksiselitteisiä vastauksia monimutkaisiin oikeudellisiin kysymyksiin, jotka liittyvät vaikkapa tiedustelulakeihin tai sote- ja maakuntauudistukseen, Zyskowicz sanoi.

Zyskowicz muistutti, että perustuslakiasiantuntijat ovat usein keskenään eri mieltä asioista.

–  Perustuslakiasiantuntijoidenkin näkemykset ovat aina tulkintaa. Juridiikassa ei ole olemassa yhtä oikeaa tulkintaa. Se ei ole matematiikkaa, se ei ole luonnontiedettä, Zyskowicz painotti oikeusfilosofisesti sävyttyneessä puheenvuorossaan.

–  Perustuslakiasiantuntijoiden tulkintaan vaikuttaa – niin kuin kaikkeen inhimilliseen toimintaan – heidän oma arvomaailmansa ja heidän historiansa. Eivät he ole mitään yli-ihmisiä, jotka löytävät sieltä jostain sen yhden oikean ratkaisun. (...) Eivät perustuslakiasiantuntijoiden näkemykset ole mitään jumalan sanaa, vaan ne ovat heidän tulkintojaan tulkinnanvaraisista asioista.

Puolustusministeri tuohdutti

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki puolestaan moitti puheenvuorossaan puolustusministeri Jussi Niinistöä (sin.), joka torstaina Brysselissä kritisoi sitä, että tiedustelulakien kohtalo on liikaa eduskunnan ulkopuolisten perustuslakiasiantuntijoiden käsissä. Niinistö kutsui asiantuntijoita "perustuslaki-talebaneiksi", jotka tviittailullaan saavat eduskunnan varpailleen.

–  Kansalaisten perusoikeuksien kunnioittaminen on keskeinen osa vapaata yhteiskuntaa ja keskeinen osa demokratiaa. Siitä näkökulmasta pidän käsittämättömänä, että valtioneuvoston jäsen kutsuu perustuslaki-talebaneiksi niitä, jotka haluavat huolehtia siitä, että kansalaisten perusoikeuksia kunnioitetaan ja lakien perustuslaillisuus tarkistetaan huolella, Arhinmäki sanoi.

–  Talebanit, johon tässä valtioneuvoston jäsenen puheenvuorossa viitataan, ovat pyrkineet rakentamaan juuri päinvastaista yhteiskuntaa ja päinvastaista maailmaa kuin mitä me tässä teemme huolehtiessamme kansalaistemme perusoikeuksista.

Arhinmäen mukaan Niinistön puheenvuoro osoittaa ymmärtämättömyyttä siitä, millaisiin raakuuksiin ja ihmisoikeusloukkauksiin talebanit ovat syyllistyneet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Merivoimien suurhanke etenee – monitoimikorvetit korvaamaan käytöstä poistuvia aluksia

Kilpisjärvellä satoi ensilumi – sää jatkuu kylmänä viikonloppuun asti

Kuljetusala tyrmää hallituksen päätöksen parafiinisen dieselin veroalen poistosta –  Neste aikoo palata perinteisen dieselin valmistukseen, jos puhtaamman dieselin veroetu poistuu

Niemiojan perheen menot kasvavat 120 euroa vuodessa: "Kyllä lisäkulut tuntuvat" – Näin budjettipäätökset vaikuttavat arkeen

Macron ja Rinne asettavat Britannialle takarajan – Boris Johnsonin annettava kirjallinen ehdotuksensa syyskuun loppuun mennessä

Asiantuntijat pitävät budjetissa esiteltyjä työllisyystoimia melko vaatimattomina –  vaikeita talouspäätöksiä ei ole vielä tehty

Poliisihallitus varoittaa viallisesta patruunaerästä – käyttö lopetettava välittömästi

Presidentti Niinistö tapaa Trumpin Washingtonissa lokakuussa

Eduskunta aloitti Suostumus2018-aloitteen käsittelyn – "On päivänselvää, että seksi ilman suostumusta on raiskaus"

Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmijärvellä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.