Arkkipiispa Mäkinen: Aika avioliittokeskustelulle on nyt

Aika kirkossa käytävälle arvokeskustelulle avioliitosta on nyt, sanoo evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen.

Mäkisen mukaan keskustelua tulee käydä useilla foorumeilla ja myös muualla kuin kirkon hallintoelimissä, sillä asia koskettaa niin monia ihmisiä.

Keskustelua ei Mäkisen mukaan tarvitse pelätä, sillä mahdolliset muutokset kirkossa tapahtuvat vasta, jos asioista saavutetaan riittävä yksimielisyys.

Eduskunta äänesti perjantaina tasa-arvoisesta avioliittolaista. Viikonloppuna evankelisluterilaisen kirkon jätti noin 13 000 ihmistä.

Osa eronneista ilmoitti eroakirkosta.fi-sivuston mukaan eronsa syyksi juuri arkkipiispa Mäkisen Facebookissa julkaiseman kannanoton. Osa piti kannanottoa homoliitoille liian myönteisenä ja kirkon kannan vastaisena.

Mäkinen sanoo STT:lle, että samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeus on tunteita syvästi koskettava asia ja siksi reaktiot ovat olleet jopa rajuja. Aiheesta on kuitenkin käyty myös asiallista ja tasapainoista keskustelua, hän sanoo.

- Minuun on kohdistunut sekä myönteisiä että torjuvia reaktioita ja olen ottanut myöskin ihmisten pettymyksen tunteita vastaan. Minuun kohdistuneista torjuvista reaktioista olen sitä mieltä, etteivät ne kuitenkaan ole verrattavissa siihen, miltä tuntuu ja on tuntunut ihmisistä, joiden identiteetistä tässä on kysymys, Mäkinen sanoo.

Kirkosta erosi eilen yli 3 400 jäsentä, kerrotaan eroakirkosta.fi-sivustolla. Määrä on hieman suurempi kuin sivustolla ennakkoon arvioitiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa – synkät talousennusteet uhkaavat tulevaisuuteen venyviä uudistuksia

Kun Esperi Caren hoivakodin toiminta Kristiinankaupungissa oli keskeytetty ja vanhustenhoitokohu alkanut, valvontaviranomaisista kanneltiin – Apulaisoikeusasiamies ei ryhdy toimenpiteisiin: "Kirjoituksenne ei antanut aihetta"

Poliisi etsii yhä Järvenpään ampujaepäiltyä, sivullisille ei uskota olevan vaaraa

Merihätään Viron aluevesillä joutunut huvivene pääsi Suomen puolelle – rahtialus suojasi tuulelta, yksi evakuoitiin pelastuskopterilla

Postin tietoliikenneongelma ratkaistu, palvelut toimivat taas – osa sanomalehdistä jäi sunnuntaina jakamatta

Mies löytyi kuolleena Joensuussa – poliisi otti kiinni kaksi taposta epäiltyä

Sunnuntain mahtava museosää jatkunee ensi viikolla – hurrikaanin jälkimainingit näkyvät runsaina sateina, luvassa jopa lunta

Huippukokki Jenni Tuominen kokkaa Suomi-ruokaa eurodiplomaateille – EU-edustusto kylpee savussa, kun pihalla valmistuu satoja kiloja savukalaa

Poliisi vaitonainen Järvenpään laukauksista

Sadepulaa ei ole näköpiirissä – Etelä-Suomeen on annettu sunnuntaiksi ukkosvaroituskin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.