Armeijan kookas kopteri ällistytti sairaalan kentällä Kuopiossa

Sairaalan väkeä ja potilaita ällistyi puoliltapäivin Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) pihamaalla, kun puolustusvoimien kookas ja äänekäs helikopteri laskeutui sairaalarakennuksen katolla olevalle kentälle.

– Kyse oli koelaskusta, joka piti tehdä keväällä valmistuneen uuden helikopterikentän testaamiseksi. Piti varmistaa, että kopterin ympärillä on riittävästi vapaata tilaa ja nousualue muutenkin EU:n ilmailuviraston ohjeiden mukainen, selvitti Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jorma Penttinen.

– Armeijan helikopteria voidaan käyttää apuna paitsi kriisitilanteissa myös siviilielämän potilassiirroissa, jos esimerkiksi sukellusonnettomuuden sattuessa potilas pitää siirtää kiireellä ylipainehappihoitoon Turkuun, Penttinen heitti yhden esimerkin.

–  Myös tavallisissa onnettomuuksissa ja sairauskohtauksissa puolustusvoimilta saatava lisäapu voi olla tarpeen, vaikka uusi isompi eli kaksikin potilasta ja lääkärin vetävä lääkärikopteri on nykyisin myös Rissalassa.

Kyseessä oli puolustusvoimien NH-90-kuljetushelikopteri. 

KYSin turvallisuuspäällikkö Hannu Hoffren totesi, että koelasku meni hyvin. Samalla puolustusvoimat toi harjoituspotilaan ja testasi siten myös omaa toimintaansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.