Sunnuntaisuomalainen: Armeijasta saa vapautuksen yhä helpommin

Varusmiespalveluksesta pääsee entistä helpommin vapaaksi. Vapautuksen saaminen edellyttää kuitenkin lääkärin toteamaa sairautta.

Mahdollisia huijaustapauksia ei edes yritetä saada kiinni.

Pääesikunnan komentaja Jyrki Kivelä myöntää, että järjestelmää on mahdollista harhauttaa. Hän muistuttaa kuitenkin asevelvollisuuden olevan lakisääteinen.

–Siitä lintsaaminen on kuin jättäisi verot maksamatta. Kyseessä on viranomaisen erehdyttäminen.

Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Risto Ihalainen kertoo, että lääkäreille tulee huonoa palautetta lähinnä siitä, jos varusmies jättää palveluksensa kesken.

–Kysytään, miksi lähetit hänet tänne turhaan.

Ihalaisen mielestä on mahdollista, että armeijamyytille hullun papereiden kautta saadusta vapautuksesta on totuuspohjaa. Myös Kivelä arvioi, että hyvät suhteet lääkäriin voivat edesauttaa asiaa.

– Vapautus palveluksesta on nykyisin helppo saada. Kutsuntojen virkalääkäreillä on kuitenkin käytössään tiukat ohjesäännöt asevelvollisen terveydentilan tulkinnassa, Ihalainen sanoo.

Sekä vapautuksen saaneiden että keskeyttäneiden määrä on kasvanut viime vuosina. Kolme miestä kertoo Sunnuntaisuomalaisen haastattelussa, miksi he eivät halunneet mennä armeijaan tai siviilipalvelukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.