Armovuosi-keräyksillä yhä iso tarve

Poliisille ilmoitetaan nykyään erittäin runsaasti luvattomista aseista ja räjähteistä. Suurin osa ilmoituksista koskee sodanaikaisia aseita ja räjähteitä, joita suomalaisilla on edelleen paljon asuintaloissa, kesämökeillä tai niiden pihapiirissä.

Poliisi aloitti vuonna 2004 niin kutsutut armovuosi-keräykset. Niille näyttää edelleen olevan kova kysyntä, sillä keräyksiin ilmoitettujen esineiden määrät eivät ole vähentyneet lainkaan.

Esimerkiksi tämän vuoden huhtikuussa poliisin ja puolustusvoimien yhteyskeräyksessä  Kanta-Hämeessä löytyi sata luvatonta ampuma-asetta, lähes viisitoista kiloa räjähteitä ja vaarallisimpina esineinä yksi lentopommi ja kaksi käsikranaattia.

Huhtikuun toisessa keräyksessä Satakunnassa poliisin ja puolustusvoimien haltuun päätyi 120 asetta, 30 sotilasräjähdettä ja 37 kiloa siviiliräjähteitä. Vaarallisimpia esineistä olivat panssarintorjuntatykin ammukset sekä kranaatit, joissa oli sytyttimet paikoillaan.

Molempien poliisilaitosten mukaan ilmoitusmäärät luvattomista aseista ja räjähteistä olivat suurempia kuin edellisellä keräyskerralla.

Pohjois-Savossa alkaa viikolla 35

Keräysten päätarkoitus on estää vahinkoja, joita luvattomat aseet ja vanhentuneet räjähteet tai ilotulitteet voivat aiheuttaa.

Seuraavaksi iso ase- ja räjähdekeräys organisoidaan Pohjois-Savossa, jossa poliisi ja puolustusvoimat hakevat kerättäviä esineitä elokuun lopulla.

Poliisille voi jo kesän aikana jättää sähköpostiin palaute.pohjois-savo@poliisi.fi tai mille tahansa poliisiasemalle tietoja luvattomista aseista tai räjähteistä, joista halutaan eroon.

Poliisi ja puolustusvoimat on varannut elo-syyskuun vaihteeseen isomman miehityksen ja kalustoa räjähdevaarallisten esineiden hakemiseksi.

– Tärkeintä tilanteissa on, ettei niitä lähde itse siirtelemään eikä missään tapauksessa tuomaan omatoimisesti poliisiasemalle, ylikonstaapeli Ari Röytiö Pohjois-Savon poliisista sanoo.

–·Oikea tapa on ilmoittaa poliisille, jolloin poliisi soittaa takaisin, antaa ohjeet ja useimmiten tulee hakemaan esineen sovittuna aikana.

Aiheesta lisää keskiviikon Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.