Arvostelu ulkoministeri Haavistoa kohtaan jatkuu – UM:n henkilöstön edunvalvoja Verkkouutisille: Henkilöstön luottamus Haavistoon horjunut pahasti

Ulkoministeriön henkilöstön luottamus ulkoministeri Pekka Haavistoon (vihr.) on horjunut pahasti, kertoi ulkoasiainhallinnon virkailijayhdistyksen puheenjohtaja Juha Parikka sunnuntain Verkkouutisille. Virkailijayhdistys on ulkoministeriön henkilöstön edunvalvontajärjestö.

Parikka sanoi, että henkilöstön luottamus ministeriä kohtaan voi rakentua vain teoille eikä jälkikäteiselle selittelylle.

Luottamuksen horjuminen liittyy ulkoministeriön sisäisiin erimielisyyksiin siitä, miten suomalaisten avustamisesta Syyrian al-Holin pakolaisleirillä pitäisi päättää.

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvosteli perjantaina Helsingin Sanomien haastattelussa ulkoministerin johtamistapaa ja kertoi, että ministeriössä on pelon ilmapiiri.

Parikka sanoi Verkkouutisille Tuomisen haastattelun perusteella näyttävän, että Haavisto puhuu muunneltua totuutta ja selittelee toimiaan parhain päin.

Ulkoasiainhallinnon henkilöstön ammatillinen etujärjestö UHVY vaatii vastauksia konsulipäällikkö Tuomisen tapauksesta. UHVY:n mukaan avoin kysymys on esimerkiksi, miten ulkoministeri Haavisto on voinut omalla päätöksellään muuttaa ministeriön työjärjestystä ja siirtää Tuomisen työtehtäviä toiselle virkamiehelle.

Ongelmia jo jonkin aikaa

STT:n tietojen mukaan Haaviston ja Tuomisen välillä alkoi syntyä ristiriitaa jo syyskuussa, kun Syyrian al-Holin leirillä olevien lasten aseman selvittäminen ei vaikuttanut etenevän konsulipalveluyksikössä.

Samaan aikaan oikeuskansleri Tuomas Pöysti tutki kanteluita siitä, miksei Syyrian leireillä olevia suomalaisia ollut ryhdytty kotiuttamaan. Tämä lisäsi painetta selvittää ratkaisuja tilanteeseen.

–  Tämä lähti liikkeelle syyskuun 16. päivänä käydystä keskustelusta, jota ennen oli kesästä lähtien pyritty löytämään ratkaisuja tähän tilanteeseen. Asetelma oli sellainen, että olin muun muassa pääministerin kanssa puhunut siitä, että mitä Suomi voisi tehdä, Haavisto sanoi STT:lle itsenäisyyspäivän alla.

Perjantaina itsenäisyyspäivänä ulkoministeriö julkaisi Haaviston tiedotteen. Siinä tämä totesi, että kuluneen viikon syytökset ja väittämät saivat alkunsa uutisesta, jonka mukaan ministeriöllä olisi menossa salainen operaatio, jolla al-Holin leirillä olevat lapset erotettaisiin äideistään ja tuotaisiin Suomeen.

–  Tässä yhteydessä puhuttiin jopa virkamiehen painostamisesta. Tämä uutinen oli virheellinen, Haavisto sanoi tiedotteessa.

Haavisto totesi niin ikään kantavansa täyden vastuun ministeriön työilmapiiriongelmista ja niiden korjaamisesta ja sanoi tarttuvansa työilmapiirin parantamiseen viipymättä.

–  Ennen ministerikauttani maaliskuussa 2019 valmistui ulkoministeriössä kattava ulkopuolinen selvitys työilmapiiristä. Selvitys nosti voimakkaasti esiin lukuisia ongelmia. Näihin pitkään jatkuneisiin ongelmiin ilmoitin ministerikauteni alussa suhtautuvani erittäin vakavasti, Haavisto kirjoitti tiedotteessa.

Ministerin esikunnasta viestitettiin sunnuntaina, että Haavisto oli varattuna hallitusneuvotteluissa, mutta jatkaa keskustelua henkilöstöjärjestöjen kanssa lähipäivinä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ulkoministeriön ammattijärjestö vaatii avoimessa kirjeessä selitystä virkamiehen siirrolle

Uusimmat

Kotimaa

Yhä useamman potilaan lääkereseptin kirjoittaa sairaanhoitaja – jo liki viidelläsadalla oikeus tähän

Palovaroitin ja alkusammutuksen tehnyt isä pelastivat perheen omakotitalon – lapsen leikit aiheuttivat vakavaa vaaraa

Valtiovarainministeri Kulmunilla ei ole taikatemppuja kuntatalouteen – itäradan merkitykselle löytyy ymmärrystä

Mies lähetti Facebook-ryhmään kuvan, jonka väitti esittävän sarjakuristajaa – karmea virhe johti tuomioon kunnianloukkauksesta

Tutkija: Keskiviikko jää Venäjällä historiaan – Presidentti Halosen mukaan Suomessa on syytä "nukkua yön yli"

Kuohuntaa herättänyt kettukuljetus ei ole lähtenyt Kokkolasta Kiinaan

Valtakunnansovittelijalle poikkeuksellisen kovaa kritiikkiä – työntekijäleiristä väläytellään jo toiveita sovittelijan vaihtamisesta

Presidentti Halonen peräsi Ylellä ratkaisua al-Holin naisten ja lasten tilanteeseen

IS: Joukko Elisan puhelinmyyjistä kauppasi nopeampia laajakaistoja keksityillä ongelmilla –  "Suomeksi sanottuna myyjä on valehdellut"

Sää pakastaa ennen kuin lauhtuu – aurinkobongarin syytä suunnata pyhäksi lounaisrannikolle

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.