Asbesti ajoi koko rappukäytävän hotelliin – suurin osa asukkaista evakossa jo kolmatta viikkoa

Suurin osa yllättäen kerrostalon rappukäytävään levinneen asbestin takia evakkoon joutuneista kuopiolaisista kerrostaloasukkaista ei ole vieläkään päässyt palaamaan kotiinsa.

21 asunnon asukkaat joutuivat lähtemään kodeistaan Kuopion Saarijärveltä evakkoon hotelliin reilut kaksi viikkoa sitten, kun rappukäytävän remontin yhteydessä asuntoihin levisi asbestia.

Vain neljän asunnon asukkaat olivat päässeet takaisin kotiinsa maanantaiaamuun mennessä. Alunperin arvioitiin, että asuntojen siivoukset etenevät viiden asunnon päivävauhtia ja että ensimmäiset asukkaat pystyvät palaamaan koteihinsa jo helmikuun viimeisenä viikonloppuna.

– Arvio ei pitänyt. En tiedä, mistä syystä työt ovat viivästyneet, sanoo taloyhtiössä isännöitsijänä toimiva Juha Vartiainen.

Siivousta tekee eri yritys kuin varsinaista remonttia.

Maanantaina päivällä varmistui, että kahden asunnon asukkaat pystyvät palaamaan koteihinsa.

– Ellei yllätyksiä tule, viimeisetkin asukkaat pääsevät takaisin koteihinsa ensi viikon alussa, Vartiainen arvioi.

– Kyllä nyt kaikki tekevät töitä sen eteen, että asunnot saadaan puhtaiksi.

 

Vahinko tapahtui, kun rappukäytävän katosta poistettiin akustiikkalevyjä remontin yhteydessä. Asbestitutkimuksia ei oltu tehty ja isännöitsijä huomasi asbestiongelman vasta seuraavana päivänä. Tehdyissä mittauksissa huomattiin, että asbestipöly oli jo levinnyt asuntojen eteisiin.

Vartiainen on sanonut, että vastuu virheestä on hänen.

– Olen pahoillani tapahtuneesta. En vieläkään ymmärrä, millainen black out minulle on siinä tullut, Vartiainen pahoittelee tilannetta.

Puhdistus jatkuu Kuopiossa – asbestin poisto ajoi kerrostalon asukkaita hotelliin