Aseella uhanneelle ehdollista - yksi tuomari olisi jättänyt rangaistuksetta

Tuomarit eivät olleet yksimielisiä siitä, mihin rikoksiin 23-vuotias mies syyllistyi uhkailtuaan ampumisella perheensä kodissa Juankoskella lokakuussa 2015. Oikeudenkäynti järjestettiin kolmen käräjätuomarin kokoonpanolla.

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi miehen laittomasta uhkauksesta ja virkamiehen väkivaltaisesta uhkaamisesta yhdeksi vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

Oikeus hylkäsi lisäksi kaksi syytettä laittomista uhkauksista.

Perhe pelkäsi

Tapauksessa oli kyse yöllisestä uhkaustapauksesta, kun nuori mies meni aamuyöllä baari-illan jälkeen kotitalolleen. Hän otti kaapista luvallisen haulikon, meni ulos ja osoitteli ulkoa kohti talon ikkunoita. Mies oli levottomassa mielentilassa.

Oikeuden mukaan perheenjäsenten soittamat hätäpuhelut osoittivat, mikä hätä ja pelko omaisilla oli ollut, vaikka mies itse ei jälkikäteen juuri osannut kertoa tekemisistään.

Oikeuden mukaan mies syyllistyi tilanteessa isäpuolensa laittomaan uhkaukseen, sillä uhkailun kohteella oli perusteltu syy pelätä turvallisuutensa olevan vakavassa vaarassa.

Mies pakeni aseen kanssa pimeään lähimaastoon. Paikalle tulleet poliisit olivat tarkistaneet piharakennuksia ja kuuntelivat pihalla, kun mies yllättäen käveli esiin talon kulman takaa aseen kanssa.

Kaksi poliisia käskytti miestä pysähtymään ja toinen heistä ampui ensin kerran miestä kohti, mutta laukaus meni ohi. Kun mies noin kymmenen metrin etäisyydeltä jatkoi lähestymistään poliiseja kohti ase valmiina, poliisit ampuivat häntä reisiin. Mies loukkaantui vakavasti.

Käräjäoikeuden ratkaisun mukaan mies näki poliisit ja tahallaan käskyistä huolimatta lähestyi heitä aseen kanssa niin, että poliisit uskoivat hänen seuraavaksi ampuvan heitä. Tämän vuoksi oikeus tuomitsi miehen virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Oikeus kuitenkin katsoi myös, ettei samasta teosta voinut erikseen rangaista laittomasta uhkauksesta. Miehen asianajaja olikin vaatinut, ettei miestä voi tuomita niistä.

Yksi tuomari eri mieltä

Yksi kolmesta käräjätuomarista jätti eriävän mielipiteen siitä, että mies oli vastustanut poliiseja. Tuomarin mielestä mies oli ollut tietämätön paikalla olleista poliiseista eikä hän tuomarin mielestä ehtinyt reagoimaan poliisin huutoon eikä edes ensimmäiseen laukaukseen, kun poliisit ampuivat häntä jalkoihin.

Tuomarin mukaan miehellä olisi tullut olla tieto poliiseista ja tahto heitä vastustaa, jotta miehen olisi voinut tuomita myös poliisien vastustamisesta.

Sama tuomari olisi myös halunnut jättää miehen rangaistukseen tuomitsematta tämän saamien vammojen vuoksi.

Kaksi muuta tuomaria äänestivät kuitenkin toisin, joten mies tuomittiin ehdolliseen vankeuteen sekä maksamaan kärsimyskorvauksia 2 500 euroa molemmille poliiseille.

Nuori mies uhkasi poliiseja: Nyt teille jätkät kävi tosi huonosti