Aselupia myönnetään vähemmän kuin ennen

Suomessa myönnettyjen aselupien määrä on pudonnut viime vuosina nopeasti. Viime vuonna uusia aselupia myönnettiin noin 70 000, mikä oli sisäministeriön mukaan noin kolmanneksen vähemmän kuin parikymmentä vuotta sitten.

Aselupien määrän laskuun on vaikuttanut eniten metsästäjien määrän vähentyminen. Suurin osa Suomen aseista on metsästäjillä. Kaikkiaan Suomessa on noin 1,6 miljoonaa asetta. Määrä on länsimaiden korkeimpia väkilukuun suhteutettuna.

Sisäministeri Anne Holmlund (kok.) puolustaa ampumaharrastajien oikeutta harrastukseensa. Holmlund sanoi lehdistötilaisuudessa, että aselakia uusittaessa tullaan kuuntelemaan tarkoin asiantuntijoita.

Hän painotti, että aseet eivät tapa ketään elleivät ne ole väärissä käsissä. Vakavia harrastajia ja metsästäjiä ei pidä lähteä syyllistämään, vaan luvanharkintatilanteessa on seulottava sopimattomat henkilöt.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero oli valmis kieltämään Jokelan ja Kauhajoen joukkomurhissa käytetyn kaltaiset "räiskintäaseet" suoralta kädeltä. Hän katsoi, etteivät vakavat ampumaharrastajat käytä sellaisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.