Aselupien määrä laskenut jyrkästi parissa vuosikymmenessä

Suomessa myönnettyjen aselupien määrä on pudonnut viime vuosina nopeasti. Viime vuonna uusia aselupia myönnettiin noin 70000, mikä oli sisäministeriön mukaan noin kolmanneksen vähemmän kuin parikymmentä vuotta sitten.

- Myönnettyjen lupien määrä on laskenut aivan olennaisesti. Vielä 80-luvun lopulla meillä myönnettiin lähes 130000 aselupaa ja lamavuosinakin yli 90000, laskee sisäministeriön arpajais- ja asehallintoyksikön päällikkö Jouni Laiho.

Suurin osa aseluvista myönnetään Suomessa metsästykseen, mikä selittää Laihon mukaan myös aseiden kansainvälisesti vertaillen suurta määrää. Metsästyksestä löytyy toisaalta myös yksi syy siihen, miksi sekä haettujen että myönnettyjen aselupien määrä on ollut laskussa.

- Metsästysharrastus on tietyllä tapaa ukkoutuva harrastus, eikä siihen tule nuorista enää niin paljon harrastajia. Lisäksi meillä saattaa ylipäätään olla jo riittävästi aseita, ei ole tarvetta uusille, Laiho sanoo.

Uusia aseita käyttöön tulee Leinon mukaan vuodessa noin 15000 eli huomattavasti vähemmän kuin lupia myönnetään. Siitä ei ole tilastoa, kuinka monta täysin uutta aseenomistajaa vuodessa tulee.

Kaikkiaan Suomessa on noin 1,6 miljoonaa asetta, mikä on länsimaiden korkeimpia määriä väkilukuun suhteutettuna. Kuitenkin Laiho suhtautuu erittäin epäilevästi erilaisiin listoihin, joissa Suomessa on arvioitu olevan jopa maailman kolmanneksi eniten aseita.

- Meillä on paljon aseita lukumääräisesti ja paljon aseita väkilukuun suhteutettuna, se on totta. Mutta sellaista tutkimusta ei olekaan, joka voisi laittaa maita tällä tavalla järjestykseen, Laiho sanoo.

Tällä haavaa Suomessa on 1,6 miljoonaa rekisterissä olevaa asetta, joiden lisäksi laittomia aseita on Laihon mukaan jonkin verran. Suomessa kaikki aseet pitää rekisteröidä toisin kuin esimerkiksi Ranskassa, jossa haulikoita ei luviteta ollenkaan, vaan niitä voi käydä rautakaupasta ostamassa kuka vain.

- Yleinen linja Euroopassa on kuitenkin sama kuin Suomessa. Sellaisetkin aseet, jotka eivät ole luvanvaraisia, pitää kuitenkin ilmoittaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Paltan Aarto yllättyisi, jos postikiistaa ratkova työryhmä löytäisi nopean ratkaisun – "En varsinaisesti usko, että mitään uutta ja ihmeellistä sieltä selvitystyöryhmästä tulee esiin"

Telian matkapuhelinverkossa laaja häiriö – verkko voi kadota, mobiilidatassa ongelmia

Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista, pyydetään tutkimaan kiihottamista kansanryhmää vastaan

Maahanmuuttovirasto käy läpi noin 500 turvapaikkapäätöstä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisun takia

Poliisi tutkii törkeää petosta oikeuspsykiatrisessa sairaalassa – HS: Petostutkinnan taustalla johtavan lääkärin matkalaskuepäselvyydet

Maaseudun Tulevaisuus: Enemmistö sallisi koulun yhteisen joulujuhlan järjestämisen kirkossa

Synnynnäinen temperamentti näkyy aikuisiän liikuntamäärissä – kielteisiin tunteisiin kallellaan olevat miehet liikkuvat vähemmän, kertoo tuore tutkimus

Suomalaisyritys tavoittelee omaa veritestiään terveyskeskuksiin – Ala kärsii yhä Theranos-huijauksesta: "Erona on se, että meidän veritestimme toimii"

Uusi tiedusteluvalvontavaltuutettu on saanut jo yhdeksän tutkimispyyntöä

Sää viilenee hieman, heikkoja sateita on luvassa suureen osaa maata

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.