Aselupien määrä laskenut jyrkästi parissa vuosikymmenessä

Suomessa myönnettyjen aselupien määrä on pudonnut viime vuosina nopeasti. Viime vuonna uusia aselupia myönnettiin noin 70000, mikä oli sisäministeriön mukaan noin kolmanneksen vähemmän kuin parikymmentä vuotta sitten.

- Myönnettyjen lupien määrä on laskenut aivan olennaisesti. Vielä 80-luvun lopulla meillä myönnettiin lähes 130000 aselupaa ja lamavuosinakin yli 90000, laskee sisäministeriön arpajais- ja asehallintoyksikön päällikkö Jouni Laiho.

Suurin osa aseluvista myönnetään Suomessa metsästykseen, mikä selittää Laihon mukaan myös aseiden kansainvälisesti vertaillen suurta määrää. Metsästyksestä löytyy toisaalta myös yksi syy siihen, miksi sekä haettujen että myönnettyjen aselupien määrä on ollut laskussa.

- Metsästysharrastus on tietyllä tapaa ukkoutuva harrastus, eikä siihen tule nuorista enää niin paljon harrastajia. Lisäksi meillä saattaa ylipäätään olla jo riittävästi aseita, ei ole tarvetta uusille, Laiho sanoo.

Uusia aseita käyttöön tulee Leinon mukaan vuodessa noin 15000 eli huomattavasti vähemmän kuin lupia myönnetään. Siitä ei ole tilastoa, kuinka monta täysin uutta aseenomistajaa vuodessa tulee.

Kaikkiaan Suomessa on noin 1,6 miljoonaa asetta, mikä on länsimaiden korkeimpia määriä väkilukuun suhteutettuna. Kuitenkin Laiho suhtautuu erittäin epäilevästi erilaisiin listoihin, joissa Suomessa on arvioitu olevan jopa maailman kolmanneksi eniten aseita.

- Meillä on paljon aseita lukumääräisesti ja paljon aseita väkilukuun suhteutettuna, se on totta. Mutta sellaista tutkimusta ei olekaan, joka voisi laittaa maita tällä tavalla järjestykseen, Laiho sanoo.

Tällä haavaa Suomessa on 1,6 miljoonaa rekisterissä olevaa asetta, joiden lisäksi laittomia aseita on Laihon mukaan jonkin verran. Suomessa kaikki aseet pitää rekisteröidä toisin kuin esimerkiksi Ranskassa, jossa haulikoita ei luviteta ollenkaan, vaan niitä voi käydä rautakaupasta ostamassa kuka vain.

- Yleinen linja Euroopassa on kuitenkin sama kuin Suomessa. Sellaisetkin aseet, jotka eivät ole luvanvaraisia, pitää kuitenkin ilmoittaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.