Asfalttifirmojen vedätyksestä alkanut loputon oikeustaistelu päätökseen Espoon osalta – YIT ja kaupunki sopuun ylihinnoittelusta

Espoon kaupunki ja rakennusyhtiö YIT ovat sopineet asfalttikartelliriidan, jota on ratkottu vuosikausia eri oikeusasteissa, tiedottaa Espoon kaupunki. Espoon ja YIT:n riita oli vain yksi osa isompaa kymmenien miljoonien korvausjupakkaa.

Suomessa toimi vuosina 1994–2002 asfalttikartelli, johon osallistui seitsemän alan suurta toimijaa. Kartellissa yhtiöt sopivat markkinoiden jakamisesta ja hinnoista. Tämä johti siihen, että tietöitä tilanneet valtio ja lukuisat kunnat maksoivat asfalttifirmoille ylihintaa urakoista.

Sopimuksen mukaan YIT maksaa Espoolle 2,7 miljoonaa euroa kartellin johdosta maksettua ylihintaa. Oikeudessa Espoon vaatimus oli 5,3 miljoonaa euroa. Kartelliin osallistunut Lemmi nkäinen sulautui YIT:hen vuonna 2018.

Espoon tiedotteen mukaan YIT ja kaupunki vetävät pois valituksensa korkeimmasta oikeudesta. Espoo sopi samalla myös NCC Industryn, VLT Tradingin konkurssipesän, Asfalttimixin ja Skanskan kanssa, että osapuolet vetävät pois valituksensa korkeimmasta oikeudesta ja vastaavat omista kuluistaan.

Kartellista sopiminen ei ole enää rikos

Vaikka yhtiöt joutuvat sakkojen kohteeksi ja niille voidaan määrätä korvauksia, kartelleista sopineet johtajat eivät voi lain mukaan joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen. Ennen asfalttikartellia hallitus oli lokakuussa 1991 päättänyt dekriminalisoida tarjouskartellista sopimisen. Dekriminalisointi tuli voimaan vuonna 1992 alusta. Perusteluina oli tuolloisen hallituksen esityksen mukaan se, että kilpailunrajoitusten rikkomisesta tuomittiin vain lieviä sakkorangaistuksia. Rangaistusasteikko oli ollut sakoista enintään yhteen vuoteen.

–  Tätä mahdollisuutta ei ole pidettävä tehokkaana eikä tarkoituksenmukaisena seuraamuksena kilpailunrajoitusasioissa. Tuomioistuimissa käsitellyt harvat kilpailunrajoitusrikokset ovat johtaneet vain lieviin sakkorangaistuksiin, joilla ei voida katsoa olevan paljoakaan yleisestävää vaikutusta. Lakiin sisältyvien kieltojen rikkomukset voidaan joustavimmin käsitellä hallinnollisessa järjestyksessä sellaisissa viranomaisissa, jotka ovat erikoistuneet kilpailuasioiden käsittelemiseen, lainsäätäjä perusteli muutosta.

Kartellivalvonta on nojannutkin yhä tiukemmin rahallisiin seuraamuksiin, eli yhtiölle määrättäviin sakkoihin ja korvauksiin. Dekriminalisoinnin myötä kartelliin osallistuneiden yhtiöiden johto on kuitenkin voinut välttää henkilökohtaiset seuraamukset rikosoikeudessa.

Niinpä merkittävät vahingot veronmaksajille aiheuttanut asfalttikartelli ei aikanaan 2000-luvun alussa ylittänyt keskusrikospoliisissa edes syytä epäillä rikosta -kynnystä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kuluttajariitalautakuntaan valitettiin eniten lentoasioista

Taksilupien määrä jopa tuplaantunut isoissa kaupungeissa, mutta samalla hinnat nousivat – "Ei ole näkynyt sitä paljon hehkutettua piilokysyntää, mitä ministeriössäkin lupailtiin"

Käytännöt vegaaniruoan tarjoamisesta päiväkodeissa vaihtelevat eri puolilla maata – Helsingin päiväkodeissa saa vegaaniruokaa, Oulussa ei

Suomi-neidon pää on jäässä mutta varpaita lämmittää – talven pakkasennätys meni uusiksi Utsjoella

Naisten sterilisaatioiden suosio on romahtanut – miehillä taas toimenpiteen suosio on kasvanut

Yhä useamman potilaan lääkereseptin kirjoittaa sairaanhoitaja – jo liki viidelläsadalla oikeus tähän

Palovaroitin ja alkusammutuksen tehnyt isä pelastivat perheen omakotitalon – lapsen leikit aiheuttivat vakavaa vaaraa

Valtiovarainministeri Kulmunilla ei ole taikatemppuja kuntatalouteen – itäradan merkitykselle löytyy ymmärrystä

Mies lähetti Facebook-ryhmään kuvan, jonka väitti esittävän sarjakuristajaa – karmea virhe johti tuomioon kunnianloukkauksesta

Tutkija: Keskiviikko jää Venäjällä historiaan – Presidentti Halosen mukaan Suomessa on syytä "nukkua yön yli"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.