Aarnio-tutkinta: Asianajaja sai salaista tietoa poliisilta

Poliisi epäilee Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion kertoneen poliisin salaisia tietoja tunnetulle helsinkiläiselle asianajajalle.

Asia käy ilmi tällä viikolla julkiseksi tulleesta noin 6 000 -sivuisesta esitutkintamateriaalista. Niin kutsutun Trevoc-jutun esitutkintapöytäkirjasta ilmenee, että poliisi takavarikoi tutkinnan aikana Aarnion lähettämiksi epäiltyjä tekstiviestejä asianajajalle ja vastauksia niihin.

Asianajaja on puolustanut muun muassa useita jengi- ja huumerikollisia.

Tällä kertaa hänellä oli asiakkaana 50-vuotias mies, joka tuomittiin niin kutsutussa tynnyrijutussa eli laajassa hasiksen salakuljetustapauksessa 9 vuoden ja 4 kuukauden vankeuteen.

Viestit ovat kesältä 2013 Aarnion vaimon nimissä olleesta puhelimesta, jonka poliisit takavarikoivat syksyllä Aarnion hallusta.

Aarnion käyttämiin tiloihin tehdyissä takavarikoissa Aarniolta takavarikoitiin kaikkiaan 17 puhelinta. Osasta niistä hän sanoo, ettei tiedä, miten ne ovat päätyneet pyörimään esimerkiksi hänen varastoonsa.

Telepaikkokeinojen kierto mielenkiinnon kohteena

Asianajajan kanssa vaihdetut viestit käsittelevät sitä, mihin vankiloihin KRP oli siirtämässä tynnyrijutusta tuomitut kolme miestä ja mistä heitä kuulusteltiin ennen asian hovioikeuskäsittelyä. Viesteissä pohdittiin myös miehiin kohdistuneita salaisia tiedonhankintakeinoja.

Hovioikeudessa asianajaja ottikin esille väitteen, että kuunteluluvat oli haettu väärin perustein. Hovioikeus piti miehen tuomion silti voimassa.

Tuomitun miehen kommunikaattoria myös käytettiin vielä Trevocissa tarkoituksena vaihtaa puhelimen imei-koodi. Näin kertoivat asianajajan työkaveri sekä Trevocin pääomistaja. Kuulustelujen mukaan niin ei kuitenkaan lopulta tehty.

Trevocin perustajan kuulustelupöytäkirjoista ilmenee tämän valmistaneen viime vuosina tarkkailulaitteiden lisäksi erilaisia televalvonnan käyttöä hämääviä laitteita. Kuulustelussa hän myöntää Helsingin poliisilaitoksen huumeryhmän kokeilleen niitä 2012–2013, mutta olleen lopulta hankkimatta niitä pidemmäksi aikaa jostain syystä.

Aarnio kiistää

Trevoc-asiakokonaisuudessa syyttäjä syyttää Aarniota törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, törkeästä petoksesta, törkeästä lahjuksen ottamisesta ja rekisterimerkintärikoksesta. Aarnio kiistää kaikki syytteet.

Lisäksi kahdeksaa muuta syytetään eriasteisesta osallisuudesta tai avunannosta rikoksiin tai lievemmistä rekisterimerkintärikoksista ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Heistä neljä on ollut vangittuna tutkinnan aikana.

Myös kaksi Aarnion työkaveria perehtyivät ja kokeilivat aktiivisesti erilaisia televalvontaa hämääviä laitteita. Asiaa käsitellään enemmän varsinaisen tynnyrijutun käsittelyn ja Aarnion huumerikosepäilyjen yhteydessä.

Trevoc-vyyhdin valmisteluistunto oli viime tiistaina ja varsinainen pääoikeudenkäynti alkaa 13. tammikuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Syyttäjä vaatii Aarniolle huumehaarassa 13 vuoden vankeutta

Aarnio: En valmistellut hankintoja, en ollut päättäjä Trevocissa

Rikostutkinta ja isoja uutisia

Aarnio-tutkintavyyhtiin kuulusteltu kymmeniä poliiseja

Aarnio-tutkintaryhmä aloittaa tietolähdeselvityksen

Syyttäjä nosti Aarniota vastaan petossyytteet

Puolustus Ylelle: Aarnio kiistää olleensa "Pasilan mies"

Aarniota epäillään 28 rikoksesta, juttu syyteharkintaan