Asianajajakolmikko laskuttaa Talvivaaran puolustuksesta 5 900 tuntia

Helsinkiläinen asianajotoimisto Borenius vaatii valtiota korvaamaan kolmen asianajajansa työstä 5 896,5 tuntia Talvivaara-oikeudenkäynnissä alkusyksystä Kainuun käräjäoikeudessa.

Boreniuksen toimiston asianajajat puolustivat kaivoksen perustajaa Pekka Perää, kaivoksen johtajaa Lassi Lammassaarta ja osastopäällikkö Ville Heikkistä.

Syytetyt kiistävät syytteet ympäristörikoksista ja vaativat valtiota korvaamaan heidän oikeudenkäyntikulut. Yhteensä yli 3,1 miljoonan euron laskun perusteena on päämiesten puolustus oikeudessa ja jutun valmistelu sekä tuhansien sivujen aineistoon tutustuminen.

Syytettyjä avustivat asianajajat Markus Kokko, Tero Kovanen ja Kristiina Liljedahl. Laskun perusteena oleva yhteistuntimäärä vastaa 7,5 tunnin työpäivinä lähes 790:tä päivää. Se on lähes neljä henkilötyövuotta eli reippaasti toista vuotta asianajajaa kohti, jos työvuoden pituus on 200–220 työpäivää.

Boreniuksen toimiston tuntilaskutus on 422,56 euroa. Toimisto pitää itsekin tuntihintaa korkeampana kuin maassa keskimäärin. Se pitää hintaa kuitenkin tavanomaisena pääkaupunkiseudulla.

Helsinkiläinen on myös asianajotoimisto Hammarström Puhakka Partanen, joka on myös lähettänyt laskun Talvivaaran entisen toimitusjohtajan Harri Natusen puolustamisesta. Häntä puolusti asianajaja Veikko Erkkilä, joka laskuttaa 732,75 tunnin työstä vajaa 290 000 euroa. Tuntiveloitus on 320 euroa.

Erkkilän laskuttama tuntimäärä vastaa vajaata sataa työpäivää eli vajaan viiden kuukauden työtä.

Laskut ovat saapuneet käräjäoikeuteen viime ja toissa viikolla. Savon Sanomien tietojen mukaan syyttäjät paljoksuvat Boreniuksen toimiston tuntimääriä.