Asianajajaliitto: Oikeudellista perusneuvontaa saatava ympäri Suomea

Asianajajaliitto on huolissaan siitä, riittääkö suomalaisille enää oikeudellista perusneuvontaa ympäri maata. Liiton puheenjohtaja Risto Sipilä sanoo tiedotteessa, että esimerkiksi testamentit, avioehdot ja edunvalvontavaltuutukset tulisi voida hoitaa kuntoon omalla paikkakunnalla.

Käräjäoikeuksien vähentämistä vastustava liitto katsoo, etteivät käräjien istuntopaikat saisi olla kohtuuttomien matkojen päässä.

– Käräjäoikeuksien sijaintia keskeisempää on kuitenkin se, että pienilläkin paikkakunnilla on oltava saatavilla laadukasta oikeudellista neuvontaa. Se on perusoikeus, Sipilä sanoo.

Asianajajaliiton mukaan karsitusta käräjäoikeusverkostosta on tultava nykyistä tehokkaampi.

Karsittu verkosto voi liiton mukaan tuoda myös mahdollisuuksia. Liitossa toivotaan, että isompien yksiköiden syntyminen esimerkiksi helpottaa tuomareiden erikoistumista ja ammattitaidon syventämistä.

– Käräjäjuttuja pitäisi jatkossa myös ratkoa nykyistä useammin kolmen tuomarin kokoonpanoissa. Valitushalukkuus käräjäoikeuden ratkaisuista vähenee, jos tuomiot ovat hyvin perusteltuja ja osapuolet ovat vakuuttuneita tuomareiden ammattitaidosta, Sipilä arvioi.

Oikeusministeri esittää, että käräjäoikeuksien määrää karsitaan nykyisestä 27:stä 20:een.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käräjäoikeuden Iisalmen ja Varkauden kansliat lakkaavat

Uusimmat

Kotimaa

Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa, myös Pohjois-Savossa voi odottaa hellelukemia

Metelöivätkö naapurit tahallaan, vainoavatko sukulaiset vanhojen riitojen takia? Ikäihmisten elämää rajoittavan epäluulon syitä kannattaa selvittää

Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?

Osteoporoosi tunnistetaan Suomessa edelleen huonosti – luukatoon liittyviä luunmurtumia todetaan Suomessa vuosittain noin 30  000–40  000

Uutisvuoksi: Ex-ministeri Kimmo Tiilikainen hakee Ruokolahden kunnanjohtajaksi

Hellelukemat paukkuivat perjantaina maan länsiosissa – helleraja voi paukkua lauantaina Kuopiossakin

Etätyöhön tulisi olla lakisääteinen oikeus, toimihenkilöliitto Erto ehdottaa

Bukarestista saapuneet ohjattiin suoraan koronatestiin Helsinki-Vantaalla – Testistä voi yhä kieltäytyä, mutta tulevaisuudessa viranomaiset voivat määrätä matkustajia menemään suoraan testiin

SDP:ssä halutaan kansalaisille mahdollisuus esittää keskustelualoitteita päätöksentekijöille – aloitteita voisi tehdä kunta-, maakunta-, eduskunta- ja EU-tasolla

Mannerheimin salonkivaunu töhrittiin Mikkelissä, spraymaali imeytyi ainutlaatuisen vaunun puupaneeleihin –  Museojohtaja: "Kyllä tässä aika suuri vahinko on tehty"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.