Asianajajaliitto: Oikeudellista perusneuvontaa saatava ympäri Suomea

Asianajajaliitto on huolissaan siitä, riittääkö suomalaisille enää oikeudellista perusneuvontaa ympäri maata. Liiton puheenjohtaja Risto Sipilä sanoo tiedotteessa, että esimerkiksi testamentit, avioehdot ja edunvalvontavaltuutukset tulisi voida hoitaa kuntoon omalla paikkakunnalla.

Käräjäoikeuksien vähentämistä vastustava liitto katsoo, etteivät käräjien istuntopaikat saisi olla kohtuuttomien matkojen päässä.

– Käräjäoikeuksien sijaintia keskeisempää on kuitenkin se, että pienilläkin paikkakunnilla on oltava saatavilla laadukasta oikeudellista neuvontaa. Se on perusoikeus, Sipilä sanoo.

Asianajajaliiton mukaan karsitusta käräjäoikeusverkostosta on tultava nykyistä tehokkaampi.

Karsittu verkosto voi liiton mukaan tuoda myös mahdollisuuksia. Liitossa toivotaan, että isompien yksiköiden syntyminen esimerkiksi helpottaa tuomareiden erikoistumista ja ammattitaidon syventämistä.

– Käräjäjuttuja pitäisi jatkossa myös ratkoa nykyistä useammin kolmen tuomarin kokoonpanoissa. Valitushalukkuus käräjäoikeuden ratkaisuista vähenee, jos tuomiot ovat hyvin perusteltuja ja osapuolet ovat vakuuttuneita tuomareiden ammattitaidosta, Sipilä arvioi.

Oikeusministeri esittää, että käräjäoikeuksien määrää karsitaan nykyisestä 27:stä 20:een.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käräjäoikeuden Iisalmen ja Varkauden kansliat lakkaavat