Asiantuntija: Tämä on paras paikka testamentin säilytykseen

Kirjoituspöydän ylälaatikko tai kansio. Siinä ne tavallisimmat paikat, joissa kodin tärkeitä asiakirjoja on perinteisesti säilytetty. Yhä useampi asiakirja on kuitenkin säilytettävissä sähköisesti, kirjoittaa Etelä-Suomen Sanomat. Mitä asiakirjoja siis kannattaa säilyttää kotona ja kuinka kauan?

Kaikkein arvokkaimpia papereita suositellaan säilytettäväksi paloturvallisesti ja varkauksilta suojattuna tallelokerossa tai kassakaapissa. Vaihtoehtoisesti monet tahot, kuten pankit, luottolaitokset tai lakiasiantoimistot, tarjoavat omille asiakkailleen asiakirjojen säilytyspalveluja.

Joitakin asiakirjoja löytyy viranomaisilta, mutta usein selviää vielä toistaiseksi helpommalla, kun dokumentaatio on itsellä. Esimerkiksi tiliotteet, luottokorttiostojen kuitit ja suurten hankintojen kulutositteet suositellaan säilytettäväksi kolme vuotta. Mappisäilytyksen sijaan kuitit voi kuvata kännykkäkameralla ja tallentaa tietokoneelle tai pilvipalveluun tai käyttää asiaan tarkoitettua mobiilisovellusta.

Testamentin säilytys

– Testamentti pitää säilyttää niin, että se löytyy, kun sitä käytetään, johtava lakimies Päivi Kaari Veronmaksajain keskusliitosta sanoo.

Olisi tärkeää, että joku olisi tietoinen testamentin olemassaolosta ja säilytyspaikasta. Jos testamenttia ei löydetä, se katsotaan peruutetuksi. Jos testamentti tehdään henkilön hyväksi, se voidaan antaa tämän säilytettäväksi. Kaaren mukaan tallelokero on testamentin säilytykseen paras paikka. Pankki saa tiedon kuolemantapauksesta Väestörekisterikeskukselta. Perunkirjoitusta varten pankki laatii vainajan omaisuudesta asiakkuusilmoituksen tai saldotodistuksen, josta ilmenee mahdollisen tallelokeron olemassaolo.

Tiliotteen säilytys

Pankin pitää lain mukaan säilyttää asiakkaan tiliotteita verkkopankissa vähintään yhden vuoden. Joissakin pankeissa asiakas voi selata tiliotteitaan verkkopankissa 1,5 vuotta, toisissa kuusikin vuotta. Sitä vanhempien tiliotteiden saaminen pankista on maksullista. Yli 20 vuotta vanhan tiliotteen tilaaminen pankista saattaa maksaa työtuntiveloituksen mukaan 100 euroa tunnilta. Tiliotteita ja verotukseen tarkoitettuja kuitteja kysellään pankeista sen verran, että pankit suosittelevat niiden kopioimista omaan arkistoon.

Asunto-osakekirjan säilytys

Asunto-osakekirja, joka ei ole lainan vakuutena säilössä pankissa, on arvopaperi. Se tulisi säilyttää lukitussa murto- ja palovarmassa paikassa, sanoo Hypoteekkiyhdistyksen riskienhallintajohtaja Mikko Huopio.

– Asiakkaan omassa hallussa olleita asunto-osakekirjoja katoaa tai tuhoutuu vuositasolla arviolta sata kappaletta, Huopio kertoo.

Jos osakekirja katoaa tai tuhoutuu, se voidaan kuolettaa ja tilalle on mahdollista hankkia uusi. Kuoletusprosessi käräjäoikeudessa maksaa muutamia satasia. Kuluneiden osakekirjojen uusiminen on harvinaista.

– On todella vanhoja, 100-vuotiaita, lähes seitinohuita asiakirjoja, joista toistaiseksi on vielä saatu selvää, Huopio kertoo.

Uudet asunto-osakekirjat on tulevaisuudessa tarkoitus viedä sähköiseen rekisteriin.

Lue lisää aiheesta maanantain Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.