Asiantuntija: Virastojen tietoturvaa hoidettu lepsusti

Monet merkittävät valtion virastot ja laitokset ovat hoitaneet tietoturvansa leväperäisesti. Näin arvioi Viestintäviraston tietoturvayksikön päällikkö Erka Koivunen.

- Moni organisaatio ei ole oivaltanut, että heillä on velvollisuus tarkkailla tietojärjestelmiensä turvallisuutta. Jos joku sitten murtautuu sisään, pitää vain aavistella, mitä on tapahtunut, kuvailee Koivunen.

Valtion tietojärjestelmiin hyökätään jatkuvasti. Viestintävirasto käsittelee päivittäin lukuisia ohjelmistohaavoittuvuuksia.

Tyypillisesti tietokoneeseen ujutetaan haittaohjelmia, viruksia tai vahingollisia linkkejä. Toiminnan takana on usein järjestäytynyt rikollisuus.

Suomessa mikään taho ei seuraa aktiivisesti netin liikennettä, ja asiantuntijoiden mielestä valvontaa pitää parantaa. Yhtenä vaihtoehtona on perustaa kyberpuolustuskeskus.

Suomeen luodaan parhaillaan kyberturvallisuusstrategiaa, jossa varaudutaan tietoverkkoihin kohdistuviin iskuihin. Uhkakuvat ulottuvat tietokoneharrastajista valtiollisen tason kybersodankäyntiin ja terrorismista vakoiluun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.