Asiantuntija huolissaan: "Lapset ja nuoret saavat sokerista 14-15 prosenttia päivittäisestä energiastaan"

Sokerin haittavaikutukset hampaisiin ja yhteydet kariekseen ovat selkeitä, mutta sen toisinaan väitetyistä yhteyksistä syöpään on vain vähän näyttöjä. Näin kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysosaston johtaja ja professori Erkki Vartiainen sekä Itä-Suomen yliopiston kliinisen ravitsemustieteen yksikön emeritusprofessori Matti Uusitupa Kaakon Viestinnän haastattelussa.

Hammasongelmien lisäksi sokerista on monenlaista muutakin riesaa. Se aiheuttaa ylipainoa ja erityisesti keskivartalolihavuutta.

Vartiainen on huolestunut lihavuuden lisääntymisestä lapsilla ja nuorilla.

– Se pitäisi saada pysäytettyä. Tutkimusten mukaan tällä hetkellä lapset ja nuoret saavat sokerista 14–15 prosenttia päivittäisestä energiastaan, kun määrän pitäisi olla maksimissaan kymmenen prosenttia – ja mieluiten alle.

Maailman terveysjärjestön WHO:n uusimman suosituksen mukaan vapaan sokerin osuus päivittäisestä energiansaannista tulisi rajoittaa viiteen prosenttiin. Maksimi on kymmenen prosenttia. Viisi prosenttia tarkoittaa käytännössä kuutta teelusikallista sokeria päivässä 2 000 kilokalorin ruokavaliossa.

Uusitupa ei näe riskiä hedelmien ja marjojen sisältämässä fruktoosissa.

Appelsiinimehu taas on sokerin saannin suhteen eri asia kuin appelsiini, koska teollisista hedelmämehuista puuttuu esimerkiksi hedelmien sisältämä kuitu.

– Kun puhutaan puhtaasta sokerista, riippuu siitä, mistä sitä saadaan.

– Sekaruoan yhteydessä vaikutukset ovat sokeriaineenvaihduntaan pienempiä kuin sokeripitoisen juoman. Ruokavaliokokonaisuudet ovat ratkaisevia.

Uusitupa ja Vartiainen suhtautuvat kriittisesti termeihin sokerikoukku ja sokerihumala.

He eivät silti kiellä, etteikö yksittäisillä ihmisillä olisi erilaisia sokerin käyttöön liittyviä fyysisiä tuntemuksia.

– Sokerin maku eli makean aistiminen miellyttää valtaosaa ihmisistä. Miten makea sitten koukuttaa, riippuu geneettisistä ja hankituista ominaisuuksista. Lääketieteellisiä termejä sokerikoukku ja sokerihumala eivät kuitenkaan ole, Uusitupa kertoo.

Lisää aiheesta tiistain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.