Asiantuntijan väite: "Tietoturvaohjelmista ei kannata maksaa"

Tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvisen mukaan erillisen tietoturvaohjelman eli viruksentorjuntaohjelman hankkiminen mobiililaitteeseen on yleensä tarpeetonta.

– Tietoturvaohjelmia markkinoidaan todella aggressiivisesti. Se on minun mielestäni ihan huijausta, enkä ainakaan maksaisi sellaisesta ohjelmasta.

Järvinen harmittelee sitä, että matkapuhelinten haittaohjelmilla pelotellaan ihmisiä. Hänen mukaansa esimerkiksi laskujen maksaminen puhelimen pankkiohjelmalla on jopa turvallisempaa kuin käteisen käyttäminen.

Järvisen mukaan haittaohjelmien vaara on päivitetyissä älypuhelimissa hyvin pieni siksi, että sekä iPhone- että Android-puhelimissa ohjelmien asentaminen tapahtuu rajoitetusti puhelinten omien sovelluskauppojen kautta.

– Pöytäkoneisiin valtaosa haittaohjelmista tulee sähköpostin kautta. Sen sijaan puhelimeen saa sovelluksia lataamalla ne joko App Storesta tai Google Play -sovelluskaupasta. Se antaa huomattavasti paremman turvallisuuden.

Viestintäviraston tietoturva-asiantuntija Sami Orasaari sanoo, ettei pidä maksullista tietoturvaa mobiililaitteissa täysin tarpeettomana. Hän kuitenkin myöntää, että tavallinen puhelimenkäyttäjä, joka pitää ohjelmiston ja sovellukset päivitettyinä eikä lataile sovelluksia muista kuin virallisista sovelluskaupoista, ei maksullista tietoturvaa aivan välttämättä tarvitse.

– Ei siitä varmasti haittaakaan ole, mutta itse en ole omalla kohdallani katsonut sitä vielä tarpeelliseksi. Tulevaisuudessa tilanne voi tietysti muuttua.

Orasaaren mukaan haittaohjelma tulee puhelimiin käytännössä niin, että käyttäjä sen itse asentaa. Virallisista sovelluskaupoista sovelluksia ladatessa niitä ei yleensä saa.

Orasaaren mukaan tietoturvaohjelma voi kuitenkin antaa käyttäjälle lisäturvaa ja mielenrauhaa. Siitä huolimatta kaikkia haittaohjelmia eivät edes tietoturvaohjelmat havaitse.

Järvisen mukaan suurin haittaohjelmien riski mobiililaitteissa on se, jos lataa esimerkiksi jonkin tuntemattoman peliohjelman tai ohjelman, joka nimeltään muistuttaa jotakin tunnettua ohjelmaa.

– Olen kovasti yrittänyt löytää Suomesta jonkun, joka olisi saanut Android-haittaohjelman puhelimeensa. Ei ole kukaan vielä ilmoittautunut, sanoo Järvinen.

Järvisen mukaan tietoturvaongelmien liioittelun takana ovat lähinnä torjuntaohjelmien tekijät ja maahantuojat, joilla on usein myös sopimus operaattorin kanssa siitä, että operaattori tarjoaa tietoturvaa asiakkaille.

Mobiiliverkko-operaattori Elisan turvallisuusjohtaja Jaakko Wallenius varoo ottamasta jyrkkää kantaa tietoturvaohjelmien tarpeellisuuteen. Hän on kuitenkin samaa mieltä Orasaaren kanssa siitä, että käyttäjä usein itse asentaa haittaohjelman puhelimeensa ja että vanhentuneissa ohjelmistoversioissa voi olla haavoittuvuuksia.

Walleniuksen mukaan puhelinten ja tablettien tietoturvaohjelmistot tarkastavat asennettavien ohjelmien turvallisuuden, jolloin käyttäjä saa varoituksen mahdollisesti haitallisesta sovelluksesta.

– On varmasti käyttäjiä, jotka voivat käyttää puhelinta ilman tietoturvaohjelmaa. Jos kuitenkin jotain on jäänyt päivittämättä tai valmistaja ei olekaan julkaissut päivityksiä, tilanne on eri.

DNA:n puheliiketoiminnan johtaja Cedric Kamtsan taas pitää tietoturvaohjelmia tarpeellisina.

– Tietoturvapalvelut estävät roskapostit, virukset ja tietojenkalasteluyritykset. Virusten ja haittaohjelmien määrä on lisääntynyt, ja niitä vastaan on hyvä suojautua. Tietoturvaohjelman avulla voi myös rajoittaa lasten puhelimenkäyttöä.

Kamtsanin mukaan etenkin Android-laitteet kannattaisi suojata niiden käyttöjärjestelmän haavoittuvuuden vuoksi.

Viestintävirasto ohjeistaa:

Näin suojaat matkapuhelimesi

Ota käyttöön SIM-kortin PIN-kysely ja matkapuhelimen suojakoodi.

Muuta käyttöönoton yhteydessä kaikki oletusarvoiset kirjautumistunnukset.

Harkitse matkapuhelimen sisällön salaamista.

Sulje Bluetooth-valmius ja nettiyhteydet aina, kun et tarvitse niitä.

Perehdy puhelimesi suoja-asetuksiin lukemalla matkapuhelimen käyttöohje.

Haittaohjelmat ovat edelleen harvinaisia älypuhelimissa. Haittaohjelmia vastaan voi suojautua pitämällä matkapuhelin päivitettynä ja lataamalla ohjelmistoja vain luotetuista lähteistä.

Muuta vastaajapalvelun oletusarvoinen PIN-koodi.

Lähde: viestintavirasto.fi

Suurin uhka tietoturvalle on puhelimen kadottaminen