Asiantuntijaneuvo lapsiperheille: Nukkukaa niin kuin hyvältä tuntuu

Nukkumisjärjestelyt lapsiperheissä ja etenkin perhepeti ovat arka puheenaihe. Tämän myöntävät myös Väestöliiton asiantuntija, psykoterapeutti Mika Lehtonen ja lastentautien erikoislääkäri Jarmo Salo, joka on ollut mukana tekemässä THL:n lastenneuvolakäsikirjaa.

Lukijoille suunnatusta nettikyselystäkin käy ilmi, että osaa vanhemmista on kannustettu luottamaan omaan valintaansa, toisille on suositeltu perhepetiä ja toisia on kehotettu nimenomaan välttämään sitä. Synnytyssairaalasta ja neuvolasta voi saada päinvastaisia ohjeita.

– Kaikki päätökset, joita perheet tekevät, tulevat aina kritisoiduiksi, Lehtonen toteaa lakonisesti.

– Kannustan perheitä tekemään päätöksiään ilman, että he miettivät sitä, mikä on lopullinen totuus. Pitää mennä sen mukaan, mikä tuntuu hyvältä ja mikä sopii lapsille ja itselle. Toivottavaa tietenkin on, että vanhemmat puntaroivat asioita yhdessä pariskuntana ja tekevät kompromissiratkaisun.

Hän kehottaa myös joustavuuteen: jos jokin ei toimi, kokeillaan jotain muuta.

Salon mukaan perhepeti on joillekin vanhemmille tärkeä, eikä hän näe perhepetiä ongelmana, kunhan se on turvallista lapselle.

– Pienille vauvoille, jotka eivät jaksa vapauttaa hengitystään, se voi olla vaarallinen. Kätkytkuoleman riski on kuitenkin pieni, Salo toteaa.

Perhepedin hyvä vaikutus on puolestaan se, että imetyksen kesto voi pidentyä.

Lehtonen ei pidä lähtökohtaisesti kovin hyvänä asiana sitä, että lapset nukkuvat samassa sängyssä vanhempiensa kanssa.

– Lapselle pitäisi opettaa, että tämä on sinun paikkasi, tämä vanhempien, ja että voit tulla herättämään, jos tarvitset jotain ja sitten palataan omaan sänkyyn.

– Vanhemman on tietenkin kauhean helppoa ottaa lapsi viereensä, kun itse ei tarvitse lähteä minnekään. Aikuisella pitäisi olla kuitenkin sen verran voimia, että lapsi ohjataan omalle reviirille, omalle paikalle ja viedään turva ikään kuin sinne. ”Minä tulen mukaan, ja olen siinä hetken, kohta sinä nukahdat ja lähden pois”, Lehtonen kuvailee.

Hänen mukaansa reviirit ja roolit menevät sekaisin, jos lapsi nukkuu vanhempiensa kanssa.

– Lapsen on hyvä oppia tiedostamaan, että hänellä on omat juttunsa ja alueensa, joita hän hallitsee. Toisaalta on myös tärkeää osoittaa, että vanhemmilla on myös oma reviirinsä ja sitä pitää kunnioittaa.

Jos lapsi on kuitenkin nukkunut vanhempiensa välissä, paras herkkyys siirtää hänet omaan sänkyynsä on Salon mukaan 0,5–1 vuoden iässä.

– Jos lapsen nukuttaa 3-vuotiaaksi asti vanhempien sängyssä, niin kynnys siirtää hänet omaan sänkyynsä kasvaa.

Lehtonen muistuttaa, että tällöin töitä joutuu tekemään sekä itsensä että lapsen kanssa.

– Vanhemman voi olla vaikeaa kaivaa itsestään se jyrkkyys, että nyt täytyy olla ”paha” lapselle, vaikkei siinä mitään pahaa olekaan.

THL suosittelee, että pikkuvauva nukkuu vanhempien huoneessa, mutta omassa sängyssään. Lehtonen on samoilla linjoilla.

– Mutta jos lapsi ei heräile yöllä ja kaikki on muutenkin kunnossa, niin sinänsä ei ole mitään ikärajaa, milloin lapsen voi siirtää toiseen huoneeseen, hän huomauttaa.

– Jos jompikumpi vanhemmista ei pidä tavoitteenaan saada lasta mahdollisimman pian omaan sänkyyn ja huoneeseen nukkumaan, pitää kovasti miettiä syytä. Nukkuessa lapsi ei vanhempiaan tarvitse, mutta tarvitseeko vanhempi lasta johonkin?

Salon mukaan lapsen yöunia tukee se, ettei lapsi ole jo unessa, kun hänet laitetaan sänkyyn.

– Jos lapsi oppii siihen, että hänet nukutetaan illalla syliin tai rinnalle tai niin, että häntä ollaan koko ajan vieressä hyssyttelemässä, niin lapsihan vaatii sitä yölläkin herätessään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kysely: Lapsiperheet saavat ristiriitaisia ohjeita nukkumisjärjestelyihin

Uusimmat

Kotimaa

Budjettiesitys nostaa soidensuojeluohjelman ylös jäistä – "Nyt kannattaa myydä suojelualueita valtiolle ja tehdä verovapaita kauppoja"

Merivoimien suurhanke etenee – monitoimikorvetit korvaamaan käytöstä poistuvia aluksia

Kilpisjärvellä satoi ensilumi – sää jatkuu kylmänä viikonloppuun asti

Kuljetusala tyrmää hallituksen päätöksen parafiinisen dieselin veroalen poistosta –  Neste aikoo palata perinteisen dieselin valmistukseen, jos puhtaamman dieselin veroetu poistuu

Niemiojan perheen menot kasvavat 120 euroa vuodessa: "Kyllä lisäkulut tuntuvat" – Näin budjettipäätökset vaikuttavat arkeen

Macron ja Rinne asettavat Britannialle takarajan – Boris Johnsonin annettava kirjallinen ehdotuksensa syyskuun loppuun mennessä

Asiantuntijat pitävät budjetissa esiteltyjä työllisyystoimia melko vaatimattomina –  vaikeita talouspäätöksiä ei ole vielä tehty

Poliisihallitus varoittaa viallisesta patruunaerästä – käyttö lopetettava välittömästi

Presidentti Niinistö tapaa Trumpin Washingtonissa lokakuussa

Eduskunta aloitti Suostumus2018-aloitteen käsittelyn – "On päivänselvää, että seksi ilman suostumusta on raiskaus"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.