Asiantuntijat: Suomen Nato-suhde saattaa tulla puheeksi Niinistön ja Putinin tavatessa Sotshissa

Suomalaisasiantuntijoiden mukaan presidentti Sauli Niinistöllä ja presidentti Vladimir Putinilla ei ole tarvetta ottaa Suomen Nato-suhdetta puheeksi ensi viikon tapaamisessa Sotshissa.

–  On epätodennäköistä, että Putin ottaa asiaa esille. Jos tätä painotettaisiin niin se näyttäisi vielä suuremmalta linjanmuutokselta Venäjän puolelta, sanoo tutkija Matti Pesu Ulkopoliittisesta instituutista.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu varoitti viime kuussa Suomen ja Ruotsin tiivistyneen Nato-yhteistyön vaarantavan turvallisuutta ja pakottavan Venäjän vastatoimiin. Myöhemmin asiaa käsiteltiin samaan tyyliin myös Venäjän asevoimien lehdessä. Aiemmin Venäjä on maininnut mahdollisista vastatoimista siinä tapauksessa, että Suomi tai Ruotsi liittyisivät Natoon.

Suomen puolustusministeriö on jo oikonut Shoigun puheessa olleita virheellisiä väittämiä.

–  En näe tämän hetken asetelmaa ja Shoigun kommentteja sellaisina, että ne vaatisivat valtionjohtotasolla tarkennuksia, arvioi Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen.

 

Kertooko Putin Trump-keskusteluista?

 

Myös Pesun mukaan Suomen kannalta on oikeastaan parempi, mitä vähemmän koko asiasta puhutaan. Molemmat asiantuntijat tosin myöntävät, että keskustelujen jälkeen pidettävässä tiedotustilaisuudessa Suomen Nato-suhde voi kuitenkin tulla puheeksi.

–  Jos Putin nostaa asian esiin niin sitten on tietysti selvää, että siihen pitää reagoida, Pesu sanoo.

Himasen mukaan keskustelut Sotshissa ovat osa kahdenvälisten tapaamisten jatkumoa, jossa "tavaksi on aika lailla muodostunut kaksi kertaa vuodessa ja vuoroin vieraissa". Hän arvelee Niinistön kannalta mielenkiintoisimmiksi keskustelunaiheiksi kansainväliset asiat, kuten esimerkiksi sen, mitä Putin mahdollisesti haluaa kertoa keskusteluista Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa Helsingissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Jyväskylässä palaa rakennus – KSML:n mukaan kyseessä vanhustentalo

Iäkäs ihminen kuoli sairauskohtaukseen Alahärmän Powerparkin kartingradalla kesken ajon

Itäsuomalaiselle leirintäalueyrittäjälle syytteet nuorten kesätyöntekijöiden seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja ahdistelusta

Poliisihallitus löysi rahapelien ikärajavalvonnasta vakavia puutteita –  vain joka neljättä nuorta pyydettiin todistamaan ikänsä

Emeritusprofessori Haaviston rikosepäilystä: "Heittää joka tapauksessa varjon presidenttihaaveiden ylle"

Helsingin hovioikeus kovensi sarjahyväksikäyttäjän tuomiota – mies myi nuorille nuuskaa, jotta nämä suostuisivat seksuaalisiin puheisiin ja tekoihin

EU:n elpymisvälineen koko tai lainojen ja avustusten suhde ei muuttunut huippukokouksen alla – Marin Twitterissä: Ehdotuksessa askelia oikeaan suuntaan, mutta elpymisvälineessä vielä työtä

Oikeustieteellisiin opintoihin otetaan ilmoitettua enemmän opiskelijoita pisteytysvirheen takia

Kaksi entistä kansanedustajaa tavoittelee eduskunnan viestintäpäällikön paikkaa

Jyväskylässä päiväkodin lapset ja henkilökunta karanteeniin koronavirustartunnan takia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.