Asunnot kuntoon 80 miljoonalla

Kuopion kaupungin omistaman Niiralan Kulma Oy:n (Niku) investoinnit painottuvat lähivuodet vahvasti peruskorjauksiin.

Vuoteen 2021 saakka yhtiö korjaa keskimäärin 130 asuntoaan vuosittain. Korjausinvestoinnit ovat vajaat 13,7 miljoonaa euroa per vuosi eli yhteensä reilut 80 miljoonaa euroa seuraavan seitsemän vuoden aikana.

– Elinkeinoelämän keskusliiton puheenjohtaja Matti Alahuhta valitti, ettei Suomessa investoida. Me investoimme, täräyttää Nikun toimitusjohtaja Kari Keränen.

Taaksepäinkin katsottuna Nikun investointitahti on ollut melkoinen. Vuosina 2006–14 investoinnit olivat keskimäärin 11,8 miljoonaa euroa per vuosi eli yhteensä reilut 106 miljoonaa euroa.

– Varsinainen peruskorjausaalto on kuitenkin vasta käsillä, sillä vuorossa ovat 1990-luvulla rakennetut kohteemme, sanoo Keränen.

Nikun kiinteistöistä valtaosa on rakennettu kyseisellä vuosikymmenellä.

– Tuolloin rakennettiin parhaana vuonna asuntoja peräti 425 kappaletta.

Uusia asuntoja Niku rakentaa enää keskimäärin kolmella miljoonalla eurolla vuodessa, eli noin 30 kappaletta, mutta ei välttämättä edes joka vuosi.

– Rakennamme silloin, kun tarjolla on hyvä tontti.

Peruskorjausaallossa haasteellisin osa on löytää asukkaille tilapäiset kodit remonttien ajaksi.

– Haluamme pitää asiakkaistamme kiinni, joten yritämme parhaamme mukaan asiaa järjestää.

Peruskorjausaalto etenee parhaillaan Neulamäessä, missä ensimmäiset niin sanotut Smurffitalot ovat valmistumassa.

– Siellä on aikoinaan ollut koetalo, johon tehtiin yksiputkijärjestelmä. Jouduimme kantamaan sinne joka talvi lisälämmittimiä ihmisille, kun systeemi ei toiminut. Talosta on nyt uusittu kaikki runkoa lukuun ottamatta. Siis kallista on, 2000 euroa neliöltä, mikä tietenkin nostaa hieman vuokria, laskee Keränen.

Kaikkiaan pelkästään Neulamäessä on korjattavia kohteita kymmenen kappaletta. Niissä on yhteensä 539 asuntoa.

– Neulamäen talojen korjaaminen maksaa noin 53 miljoonaa euroa. Siksi työt jakaantuvat noin kymmenelle vuodelle. Näitä on jaksotettava, sillä samanaikaisesti korjaamme taloja myös muun muassa Myllymäellä, Rypysuolla, Leväsellä ja Niiralassa.

Myös Niiralan Kulman historian ensimmäinen, vuonna 1951 rakennettu yli sadan asunnon vuokratalorypäs Niiralankadulla korjataan ensi vuonna.

– Työt alkavat heti vuoden alussa. Tästä kohteesta oli kova vääntö Museoviraston kanssa, mutta saimme lopulta myönteisen ratkaisun. Saamme lisätä eristystä ulkopintaan ja suurentaa hieman parvekkeita, sanoo Keränen ja jatkaa, että kohde on kallis korjata.

Myös Mölymäen tunnettujen pistetalojen korjaaminen alkaa ensi vuonna talo kerrallaan.

Ensi vuonna alkaa yhtiön uusi suuri kohde Linnanpellolla Kalevalan koulun vieressä. Alueen kaksikerroksiset 1920–50 -luvuilla rakennetut puutalot puretaan.

– Niitä ei kannata korjata, vaan tilalle rakennetaan 3–5 -kerroksisia taloja, joihin tulee 120 uutta asuntoa; yhteensä 10 000 neliötä, kertoo Keränen.

Rakentaminen alkaa ensi keväänä, mutta kokonaisuuden toteutus kestää seuraavat kymmenen vuotta.

Toinen iso uudiskohde on niin sanottu "arabikortteli" Päivärannassa.

– Sinne rakennetaan noin 200 uutta asuntoa.

Alta puretaan yhdeksän vanhaa rakennusta. Tilalle tulee kolme 8-kerroksista taloa ja tukku 2-kerroksisia.

– Yhtiömme toteuttaa näistä yhden korkean talon. Loput tarjotaan markkinoille.

Pohdinnassa on myös, mitä tehdä Haapaniemen suositulle erikoiskohteelle, viidelle puutalolle, joita myös käkikellotaloiksi kutsutaan.

– Ne on aikoinaan rakennettu kiviraunion päälle. Jo 20 vuotta sitten todettiin, ettei niitä kannata kunnostaa, mutta ihmiset tykkäävät niissä asua, kuvailee Keränen.

Nyt ratkaisu on kypsynyt.

– Puramme ne ja rakennamme samanlaiset uudet tilalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ylitarjonta käsillä ensi keväänä