Attendon hoivakodin toiminta keskeytettiin Alavudella, asukkaiden turvallisuus vaakalaudalla

Länsi-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt tammikuussa Alavudella aloittaneen Attendon hoivakodin toiminnan keskeytettäväksi perjantaina, kertoo Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymän johtaja Maria-Liisa Nurmi.

Nurmen mukaan aluehallintovirasto teki ennalta ilmoittamattoman valvontatarkastuksen Pelimanniin torstaina ja perjantaina ja siinä ilmeni sellaisia puutteita, ettei asukkaiden turvallisuutta pystytä riittävästi takaamaan. Siksi Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymä ottaa toiminnan heti haltuunsa yhteistyössä Attendon ja Kuusiolinna Terveys Oy:n kanssa. Yksikön johtajana toimii kuntayhtymän vanhustyön johtaja.

Asukkaita ei siirretä Pelimannista muualla. Pelimannissa on 45 tehostetun palveluasumisen paikkaa ja 15+5 palveluasumisen paikkaa.

"Pakkohan asia on kuntoon saada"

 

Alavuden kaupunginjohtajan Pekka Ala-Mäenpään mukaan tilanne tuli yllätyksenä.

– Saimme tiloiltaan uuden hienon yksikön ja oletimme, että se tulee nostamaan meidän vanhustenhuoltomme palvelutasoa. Oli yllätys, että tämä ei lähtenyt sujumaan niin kuin pitää. Uskon, että asia saadaan nyt kuntoon, ja pakkohan se on saada, Ala-Mäenpää sanoi STT:lle.

– Kaupunkihan tässä asiassa taustalla on, vaikka tätä palvelua meillä hoitaa Kuusiolinna Terveys, joka sitten on ostanut vanhustenhuoltoa alihankintana tältä osin Attendolta. Siitä huolimatta kaupunki on vastuussa ja haluaa, että asiat pannaan mahdollisimman nopeasti kuntoon. Ala-Mäenpää jatkaa.

Ala-Mäenpään mukaan Attendo on tehnyt vuokrasopimuksen, jolla Pelimannin henkilöstö siirtyy kuntayhtymän palvelukseen. Ratkaisu on väliaikainen, ja myöhemmin selvitetään, miten palvelut jatkossa tuotetaan.

Hoitajien määrä on kunnanjohtajan mukaan tarkoitus kuitenkin panna kuntoon pikavauhtia.

– Se on aivan ensimmäisiä asioita, joka hoidetaan.

Kuusiolinna Terveys on Pihlajalinna-konserniin kuuluva yhtiö, jossa Pihlajalinna on pääomistajana ja neljä alueen kuntaa vähemmistöomistajina.

Pelimannin toiminnan keskeyttämisestä ensin kertoneen Helsingin Sanomien mukaan hoivakodissa on kuollut kuusi asukasta vajaan kuukauden aikana ja syitä siihen selvitetään. Lehden mukaan toimintayksiköstä on myös irtisanoutunut kymmenen työntekijää toiminnan aloittamisajankohdan jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.