Auringonpaisteesta nautitaan koko pääsiäinen – yöt ovat yhä kylmiä

Pääsiäinen näyttää Pohjois-Savossa olevan tänä vuonna kylmä, mutta aurinkoinen. Ilmatieteen laitoksen mukaan perjantaista maanantaihin asti pääsiäistä vietetään lähes kokonaan aurinkoisessa säässä. Ainoastaan perjantaina iltapäivällä pilvisyys saattaa hetkellisesti lisääntyä.

Uutta lunta ei pitäisi Savoon sadella koko pääsiäisen aikaan, mutta entisenkään lumen ei vielä odoteta sulavan. Lämpötilat kipuavat päivisin nollaan tai jopa hieman plussan puolelle, mutta yöt ovat vielä kylmiä. Pakkasta on joka yö -10 astetta tai jopa enemmän.

– Hangen pinta voi alkaa päivisin sulaa, kun aurinko paistaa ja lumi pakkautua tiiviimmäksi. Mutta suuria muutoksia lumimääriin ei ole tulossa, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi kertoo.

Jäät voivat olla petollisia

Sää on melko samanlainen myös muualla Suomessa.  Kylmyydestä huolimatta jäät Suomen etelärannikolla voivat olla petollisia. Jäätilanne saattaa lisäksi muuttua nopeastikin.

Maanantaina jäällä ei välttämättä pääse enää samaa reittiä, jota kiirastorstaina käytti, jääasiantuntija Jouni Vainio Ilmatieteen laitokselta sanoo.

Hän kehottaa varovaisuuteen jäällä etelärannikolla ja Selkämeren eteläosan rannoilla.

Suomen lounaiskolkassa lienee Vainion mukaan paikkoja, joissa jää kestää ja paikkoja, jotka ovat sulia. Kylmien öiden aikana sulien päälle voi muodostua sentin tai parin paksuinen jääkerros, joka ei kestä ihmisen painoa.

Helsingistä itään päin rannikkojäät ovat paksumpia, mutta sielläkin Vainio kehottaa varovaisuuteen esimerkiksi salmissa.

Vainio suosittelee, että jäille ei lähdettäisi yksin. Jos jäät pettävät, vedestä on vaikea päästä ylös yksin. Lisäksi vesi on vielä nolla-asteista, ja varsinkin aamut ja illat kylmiä.

Autoon lämmintä vaatetta mukaan

Pääsiäisen ajokeli näyttää hyvältä. Tiet ovat pääosin kuivia ja lumisateita saattaa esiintyä lähinnä maan pohjoisosissa.

Jos lumisateita tulee, kannattaa varautua siihen, että tiet voivat olla liukkaita. Pääsiäiselle ennustettu auringonpaiste sulattaa lumet, ja vesi jäätyy tienpinnalle kylminä öinä ja aamuina.

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tarja Korhonen sanoo, että autoon kannattaa varata lämpimiä vaatteita, varsinkin jos pääsisäismatka vie pohjoiseen päin.

– Jos auto simahtaa, tienpenkalla tulee nopeasti kylmä.

Korhonen muistuttaa autoilijoita siitä, että pääsiäisliikenteeseen kannattaa varata sekä aikaa että malttia. Teillä liikkuu paljon autoja.

– Ja nyt ei pidä laittaa sitä aloittelevaa kuskia ajamaan, vaan kokenut, osaava kuski.

Lisäksi kannattaa muistaa, että autoilijan tarkkaavaisuus usein alkaa herpaantua parin tunnin ajon jälkeen. Jos ratin takana alkaa tuntua siltä, ettei enää oikein jaksa, kannattaa pitää tauko.