Aurinko pimenee tänään osittain: näin seuraat ilmiötä Pohjois-Savossa

Koko Suomessa on mahdollista nähdä lauantaina osittainen auringonpimennys. Pimennys näkyy parhaiten maan pohjoisosissa. Kuopion korkeudella Kuu peittää pimennyksen aikaan noin 15 prosenttia Auringosta.

Lue myös: Perseidien tähdenlentoparvi säväyttää yötaivaalla viikonloppuna
 

Pimennys alkaa Pohjois-Savossa noin kello 11.45. Pimennys on syvimmillään noin kello 12.20. Pimennys loppuu Kuopiossa kello 12.57.

Ilmiö havaitaan eri tavalla eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Utsojella pimennys alkaa kello 11.35 ja Kuu peittää parhaimmillaan 31 prosenttia Auringosta. Sen sijaan Helsingissä ilmiö käynnistyy kello 11.51 ja Kuu peittää Auringosta vain kahdeksan prosenttia.

 

Kuopion Saturnus huomauttaa, että Huuhanmäen tähtitornissa ei järjestetä pimennysnäytöstä yleisölle. Tähtitorni on vain Kuopion Saturnuksen jäsenten käytössä pimennyshavainnointiin.

Auringonpimennystä voi kuitenkin seurata myös omatoimisesti, kunhan muistaa huolehtia turvallisuudesta. Suojaamattomalle silmälle Auringon säteily on vaarallista. Näkymätön infrapuna- eli lämpösäteily aiheuttaa verkkokalvolla vaurioita jo muutamassa sekunnissa, eikä vahinkoa huomaa heti.

Tärkeintä on, ettei Aurinkoon katso suoraan. Myöskään valotettuja filmejä, noettuja laseja tai tavallisia aurinkolaseja ei tule käyttää pimennyksen tarkkailuun. Pimennystä voi katsoa sen sijaan CE-hyväksytyillä pimennyslaseilla tai esimerkiksi hitsarinlasilla numero 14.

Lähde: Ursa

Auringonpimennys

Auringonpimennys nähdään silloin, kun Kuu menee radallaan Maasta katsottuna Auringon eteen. Koska Kuu kiertää Maata hiukan kallellaan olevalla radalla, pimennyksiä ei tapahdu joka kuukausi, vaan Kuu kulkee taivaalla yleensä joko Auringon kiekon yli tai ali.

Suomessa nähtiin edellisen kerran osittainen auringonpimennys 20.3.2015 ja seuraava osittainen auringonpimennys nähdään koko maassa kesäkuussa 2021.

Täydellinen pimennys havaitaan samalla paikkakunnalla keskimäärin kerran 400 vuodessa.

Suomessa edellinen täydellinen auringonpimennys nähtiin heinäkuussa 1990, ja seuraavan kerran tämä tapahtuu vasta lokakuussa 2126.

Lähde: Ursa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Perseidien tähdenlentoparvi säväyttää yötaivaalla viikonloppuna

Uusimmat

Kotimaa

Borrelioosi oli Suomessa 50 vuotta sitten paljon yleisempi kuin nykyisin

Jatkoajalle menevä Junckerin komissio kertoo luoneensa rahastollaan yli miljoona työpaikkaa

Eduskunnassa keskustellaan kurditaistelijoiden kouluttamisen jatkamisesta Irakissa

Asfalttikartellista taas päätös – KKO pani kartelliyritysten liiketoiminnan ostaneet firmat vastuuseen

Ammattiliitto PAU uhkaa kahden viikon lakolla Postissa, koskisi postinjakelua, käsittelyä ja kuljetusta

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU käynnistää Postissa laajat lakkotoimet

Sivuluisuun joutunut auto törmäsi kylki edellä vastaantulevan keulaan – yksi menehtyi, toiselle vakavia vammoja

Uutisanalyysi: Keskustalla ja vihreillä taas sähköä ilmassa – Kumpi rikkoo hallitusohjelmaa?

Taloustutkijat: Polttoaineiden päästökauppa puolittaisi liikenteen päästöt – rasittaisi kovimmin pienituloisia ja maaseudun asukkaita

Kivihiilen ja turpeen poistuminen tuplaa puupolttoaineen käytön – "Sellaista määrää puuta ei löydy mistään"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.