Aurinko pimenee tänään osittain: näin seuraat ilmiötä Pohjois-Savossa

Koko Suomessa on mahdollista nähdä lauantaina osittainen auringonpimennys. Pimennys näkyy parhaiten maan pohjoisosissa. Kuopion korkeudella Kuu peittää pimennyksen aikaan noin 15 prosenttia Auringosta.

Lue myös: Perseidien tähdenlentoparvi säväyttää yötaivaalla viikonloppuna
 

Pimennys alkaa Pohjois-Savossa noin kello 11.45. Pimennys on syvimmillään noin kello 12.20. Pimennys loppuu Kuopiossa kello 12.57.

Ilmiö havaitaan eri tavalla eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Utsojella pimennys alkaa kello 11.35 ja Kuu peittää parhaimmillaan 31 prosenttia Auringosta. Sen sijaan Helsingissä ilmiö käynnistyy kello 11.51 ja Kuu peittää Auringosta vain kahdeksan prosenttia.

 

Kuopion Saturnus huomauttaa, että Huuhanmäen tähtitornissa ei järjestetä pimennysnäytöstä yleisölle. Tähtitorni on vain Kuopion Saturnuksen jäsenten käytössä pimennyshavainnointiin.

Auringonpimennystä voi kuitenkin seurata myös omatoimisesti, kunhan muistaa huolehtia turvallisuudesta. Suojaamattomalle silmälle Auringon säteily on vaarallista. Näkymätön infrapuna- eli lämpösäteily aiheuttaa verkkokalvolla vaurioita jo muutamassa sekunnissa, eikä vahinkoa huomaa heti.

Tärkeintä on, ettei Aurinkoon katso suoraan. Myöskään valotettuja filmejä, noettuja laseja tai tavallisia aurinkolaseja ei tule käyttää pimennyksen tarkkailuun. Pimennystä voi katsoa sen sijaan CE-hyväksytyillä pimennyslaseilla tai esimerkiksi hitsarinlasilla numero 14.

Lähde: Ursa

Auringonpimennys

Auringonpimennys nähdään silloin, kun Kuu menee radallaan Maasta katsottuna Auringon eteen. Koska Kuu kiertää Maata hiukan kallellaan olevalla radalla, pimennyksiä ei tapahdu joka kuukausi, vaan Kuu kulkee taivaalla yleensä joko Auringon kiekon yli tai ali.

Suomessa nähtiin edellisen kerran osittainen auringonpimennys 20.3.2015 ja seuraava osittainen auringonpimennys nähdään koko maassa kesäkuussa 2021.

Täydellinen pimennys havaitaan samalla paikkakunnalla keskimäärin kerran 400 vuodessa.

Suomessa edellinen täydellinen auringonpimennys nähtiin heinäkuussa 1990, ja seuraavan kerran tämä tapahtuu vasta lokakuussa 2126.

Lähde: Ursa

Perseidien tähdenlentoparvi säväyttää yötaivaalla viikonloppuna

Uusimmat

Kotimaa

7 000 asukkaan kaupunki sai kaksi kansanedustajaa, 54000 asukkaan kaupunki ei yhtään – "Nyt meillä on suorat yhteydet Arkadianmäelle"

Väitös: Rekkakuskien työ on täynnä "rytmihäiriöitä" ja ristiriitaisia odotuksia

Lähijunia kohtaan on virinnyt uutta kiinnostusta – pullonkaulana rataverkon tukkoisuus

Oulun laajan hyväksikäyttö- ja raiskausepäilyn ensimmäinen käräjäkäsittely alkaa tänään

Eduskunta aloittelee uutta vaalikautta – kansanedustajien valtakirjat tarkastetaan tänään

Yhden teepaidan valmistaminen kuluttaa saman verran vettä kuin ihminen juo 2,5 vuodessa: "Avaa vaatekaappisi ovi, ja aloita syvähenkinen mietiskely omista kulutustottumuksistasi"

Kotkassa syttyi palo Finexin 1  500 neliön teollisuushallissa – palo saatu toimitusjohtajan mukaan sammutettua

Eduskunta aloittaa työnsä tiistaina uudella kokoonpanolla

Jenni Passi haluaa välttämättä lapsen, jolla on Facebookin perustajan Mark Zuckerbergin geenit – kirjailija Jussi Lehmusvesi paljastaa, miksi

Munkki tarvitsee rekkakuormallisen huumorintajua, joten Isä Nasari joutuu kiusaukseen aina kun hän näkee tekstin: "Munkin tekee mieli kahvia"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.