Aurinkoisella ja lämpimällä säällä on kääntöpuolensa – Kuopion ilmanlaatu on heikentynyt huomattavasti: "Voi aiheuttaa oireita"

Ilmanlaatu on heikentynyt huomattavasti tämän viikon aikana Kuopiossa. Auringon ja lämmön lisäksi ilmanlaadun heikkenemistä on edesauttanut se, että alkuviikko on ollut hyvin tyyntä. Tällöin epäpuhtaudet laimenevat huonosti ja tuulettuvat hitaasti kaupunkialueelta pois.

Kuopion kaupungin alueellisista ympäristöpalveluista kerrotaan, että ilmassa on ollut päivittäin enenevässä määrin hengitettäviä hiukkasia ja pienhiukkasia. Pölyä ilmaan nostaa talven jäljiltä kaduilta ja teiltä liikenne, mutta lisäksi pölyävät myös pysäköintialueet, pihat ja isot maanrakennus- ja purkutyömaat.

Pienhiukkaisia kulkeutuu myös kaukokulkeumana eteläisten ilmavirtausten mukana.

Keskiviikkona myös mitattiin lähes ennätyskorkeita otsonipitoisuuksia Kuopiossa. Otsonia muodostuu ilmakehässä typenoksideista ja hiilivedyistä auringonvalon myötävaikutuksesta. Pohjois-Savossa otsoni on pääosin kaukokulkeumaa Etelä-Skandinaviasta ja kauempaa Euroopasta.

Säätyyppi on loppuviikosta muuttumassa selvästi viileämmäksi, mikä tulee alentamaan otsonipitoisuuksia. Sen sijaan pölypitoisuudet voivat pysyä korkeahkoina myös lähipäivinä, koska odotettavissa on edelleen kuivaa ja vähätuulista. Viikonloppuna vähäisemmän liikenteen vuoksi pölypitoisuudet vilkkaasti liikennöidyillä alueilla voivat kuitenkin olla alhaisempia.

Heikentynyt ilmanlaatu voi tällä hetkellä aiheuttaa oireita sellaisilla henkilöillä ja sellaisilla väestöryhmillä, jotka ovat herkkiä ilman epäpuhtauksilla. Tällaisia ovat erityisesti vakavia hengityselin- ja verenkertoelinsairauksia potevat ja yleisesti vanhukset ja pienet lapset.

Altistumista kohonneille epäpuhtauspitoisuuksilla voi vähentää välttämällä oleskelua ja liikkumista vilkkaasti liikennöidyillä alueille etenkin päiväaikaan ja välttämällä asuntojen tuulettamista ikkunoiden kautta. Oireita saavien kannattaa välttää voimakasta fyysistä ponnista vaativia toimia ulkona.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.