Autovaras ajoi autoliikkeen aidan läpi - hurja takaa-ajo päättyi kolariin

Autovaras aiheutti poikkeuksellisen paljon vaaraa ja vahinkoja kaahatessaan varastetulla pakettiautolla Keski-Savossa vuosi sitten.

Käräjäoikeus käsitteli erikoisen tapahtumasarjan oikeudessa tänä keväänä ja määräsi 40-vuotiaan miehen vankeuteen ja pitkään ajokieltoon. Vankeusrangaistus muutettiin kuitenkin yhdyskuntapalveluksi.

Ohitti rekan pientareen kautta

Tapahtumasarja sai alkunsa, kun mies meni Autotalo Laakkosen aidatulle piha-alueelle Varkaudessa viime vuoden toukokuussa ja varasti siellä avaimilla käyttöönsä pakettiauton.

Päihtynyt mies ajoi auton autoliikkeen portista läpi päästäkseen ulos pihalta. Aita ja auto vaurioituivat, mutta mies pääsi matkaan ja lähti ajamaan Varkaudesta kohti Pieksämäkeä.

Poliisipartio tavoitti miehen valtatie 23:lla ja yritti pysäyttää häntä punaisilla pysäytysvaloilla ja hälytysäänillä. Mies kiihdytti kuitenkin ainakin 130 kilometrin tuntinopeuteen, vaikka paikalla oli 100 kilometrin tuntinopeusrajoitus.

Poliisit ajoivat miehen perässä noin kolme kilometriä, kun takaa-ajo päättyi rajusti.

Toinen poliisipartio asetti kaaharin reitille piikkimaton, johon pakettiauto osui. Mies jatkoi kuitenkin pakenemistaan ja lähti ohittamaan raskasta ajoneuvoyhdistelmää oikealta eli pientareen puolelta valtatie 23:n ja Jäppiläntien risteyksessä.

Tilanne oli hengenvaarallinen, sillä paikalla oli ohittaminen kielletty, oli jo hämärää ja tiellä oli muutakin liikennettä.

Mies välttyi törmäämästä muihin autoihin, mutta ajoi itse päin liikennemerkkiä. Merkki katkesi törmäyksen voimasta.

Kolari on niin raju, että varastettu pakettiauto nousi vielä teräskaiteen päälle, katkaisi mennessään valopylvään ja pysähtyi lopulta vaurioituneena vastaantulevien ajokaistalle.

Muuttunut mies jo

Tutkinnassa selvisi, että mies oli kolarihetkellä vajaan promillen humalassa, mutta lisäksi hänen veressään oli huumaavia lääkkeitä.

Lisäksi mies oli tapahtuma-aikaan ajokiellossa edellisten rikostensa takia.

Käräjäoikeudessa mies kuitenkin kiisti, että hänen kykynsä virheettömään ajosuoritukseen olisi ollut heikentynyt lääkkeiden takia.

Mies myös vaati, ettei hänen edellistä ehdollista tuomiotaan tulisi määrätä täytäntöönpanoon, sillä hän vakuutti olevansa muuttunut mies. Kaahari vakuutti, että hän on päässyt elämässään monella tapaa eteenpäin ja on muun muassa päihdekuntoutuksessa.

Useita rattijuopumustuomiota pohjalla

Etelä-Savon käräjäoikeus otti rangaistusta mitatessaan alentavina huomioon miehen aiemmin Pohjois-Savon ja Ylivieska-Raahen käräjäoikeuksista saamat tuomiot. Mies tuomittiin kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen, mutta rangaistus muutettiin 30 tunniksi yhdyskuntapalvelua.

Koska mies oli tuomittu viiden viime vuoden aikana jo kolme kertaa rattijuopumuksesta ja kerran törkeästä rattijuopumuksesta, hänet määrättiin kuitenkin pitkään ajokieltoon. Ajokielto määrättiin vuoden mittaiseksi.

Mies tuomittiin törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, rattijuopumuksesta, moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta. Hänen on maksettava lähes 18 000 euroa korvauksia autolle, liikennemerkeille ja aidalle aiheuttamistaan vahingoista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.